CEC Bank. Cu 80% mai multe credite acordate fermierilor mici și medii în 2022, comparativ cu anul precedent

Cele mai urmărite

Cultura mare, de grâu și porumb, are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanţărilor din agricultură acordate de bancă, în anul 2022.

Într-un clasament al segmentelor de business din agricultură finanţate de către CEC Bank, cultura mare (grâu, porumb) are o pondere însemnată, de peste 60%, din totalul finanţărilor din agricultură acordate de bancă, fiind urmată de sectorul de creştere a animalelor, cel de prelucrare a produselor, apoi cel de legumicultură şi pomicultură, cel de silvicultură şi sectorul piscicultură, potrivit unui comunicatul de presă.

„CEC Bank a acordat agricultorilor mici şi medii, în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creştere cu aproape 80% faţă de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere iar băncile trebuie să ţină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanţiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului”, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din cadrul CEC Bank.

Ca tipuri de credite, cele pentru capital de lucru au fost cele mai solicitate, acestea fiind folosite, în general, pentru achiziţia de îngrăşăminte, dar şi pentru finanţarea activităţii curente. În cazul creditelor de investiţii, acestea au fost utilizate pentru achiziţia de echipamente. Dacă la cultura mare investiţiile înseamnă sisteme de irigat, combine, tractoare sau silozuri, în zootehnie investiţiile înseamnă, printre altele, şi sisteme automate de muls care monitorizează starea fiecărui animal. În domeniul procesării, investiţiile sunt orientate către construcţia de hale cu echipamente de tranşat, spaţii de depozitare, ambalare şi afumători iar în zona legumiculturii/pomiculturii, investiţiile au ca destinaţie depozitele de frig, echipamente de procesare sucuri, ambalare, etc.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie