Am vizitat prima fabrică de biochar și oțet din lemn din România

Cele mai urmărite

La Cristuru Secuiesc, în județul Harghita, Kovacs Geza și familia sa scoborâtoare din generații de făcători de mangal, au trecut la cărbunii de grătar și la biochar și oțet din lemn. Produse obținute prin piroliza din diverse resturi vegetale. Inclusiv ciocălăi de porumb și paie. Tehnica folosește un sistem de retortă de piroliză prin distilare uscată. (https://www.bio-gekka.ro/en/home/)

Despre biochar m-am documentat cu vreo 10 ani în urmă când eram la Politehnica din București, la Facultatea de Mecanizare a Agriculturii, am văzut o instalație demonstrativă pentru obținerea biocharului. Atunci am aflat de calitățile de sechestrator de CO2 ale biochar.

Dr ing Ion Toncea de la INCDA FUNDULEA spune despre biochar „este cea mai simplă soluție tehnologică cu avantaje multiple: amendament pentru sol în vederea creșterii accesibilității nutrienților, în special a fosforului și a abundentei unor bacterii utile precum Bradyrhizobacteriaceae și Hyphomicrobiaceae și a descreșterea abundentei și activității patogenilor; refacerea solurilor degradate – prin reducerea eroziunii, creșterea capacității de înmagazinare a apei, scăderea densității aparente, creșterea porozității și stabilizarea structurii și captarea carbonului în sol și reducerea emisiilor de N2O din sol”!

Acest biochar are multe de spus! De aceea am început prin interogarea celui care a reușit o investiție de circa 2 milioane de euro prin granturi obținute de la statul Norvegia, Kovacs Geza. Puteți intra pe site-ul lor pentru informații mai multe. E greu să povestești în câteva cuvinte o discuție de peste 2 ore!

Iar materialul video este doar ca o invitație să vă informați:

https://www.facebook.com/watch/?v=1451241349032130

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie