În crama Grupo Estévez, din Spania. Sau cum se face vin cu alcool adăugat

Cele mai urmărite

Marius Micu, vicepreședinte COPA a fost în vizită la crama Grupo Estévez, în localitatea Jerez de la Frontera, în Andalusia, Spania și ne-a trimis această corespondență.

Secretele meseriei: alcool peste vin și struguri culeși doar din zonă

Grupul lucrează în total 900 ha cu vie. Strugurii sunt culeși la mijlocul lunii august, apoi zdrobiți și fermentați până în octombrie în tancuri de 50.000 litri. Fermentația este lentă, iar în noiembrie se obține vinul tânăr.

La acesta, se adaugă alcool pentru a produce vinuri de diferite tării (cel roșu până la 17 grade). Se folosesc strugurii, cât și alcoolul doar din zona Jerez. Ca un apropo, în România este interzisă adaugarea alcoolului în vin!

Vinul este îmbătrânit diferit, până la 15 ani. Nota de unicitate este dată de o drojdie care se formează la suprafața vinului, această drojdie are rolul de a împiedica oxidarea vinului. Îmbătrânirea naturală se face la 15 grade.

Microclima dă un gust diferit vinului. Doar în această zonă se poate crea acest fel de vin. Astfel că, peste 15% din producție e exportată pe 6 continente.

Butoaiele, aranjate pe 4 niveluri în funcție de vechime

Crama a fost înființată la finalul secolului al-XIX-lea, ca o afacere de familie. Aici există două vinoteci, iar a treia se află la o distanță de 30 km, de Jerez.

În locație sunt birourile, partea de jos este amenajata în stil andaluz, decorată cu obiecte din sec al XVII – lea.

Au o cramă în crama care este dedicată expozițiilor și întâlnirilor familiare. Butoaiele au capacitate de 600 l, sunt din stejar american, dar sunt umplute doar cu 500 l, pentru a permite formarea peliculei de drojdie care protejează vinul.

Camera Lola care este dedicată Lolei Flores, cea mai faimoasă dansatoare de flamenco. Aici se află 2.000 de butoaie.

Depozitarea butoaielor este realizată pe vechime, pe 4 nivele, jos cel mai vechi, sus cel mai tânăr. Proprietarii scot o dată pe an 100 l din butoiul de jos, cantitate care va fi completată cu vin din butoiul așezat pe rândul de deasupra. Prin acest proces de înlocuire se păstrează calitatea și aroma vinului.

Vinul și caii

Grajdul cailor a fost deschis în 1984. Peoprietarul a conectat vinul cu caii și arta. Caii poartă numele vinurilor care sunt produse aici. În incintă au mai multe trăsuri, dintre acestea fiind de colecție.

Tot ca unicitate, în cramă au o colectie de desene semnate Pablo Picasso!

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie