Fermierii cer despăgubiri de secetă pentru culturile de primăvară de anul trecut

Cele mai urmărite

Fermierii își dau mâna. Aceștia fac un apel public către premierul României, Nicolae Ciucă pentru a aproba Ordonanța de Urgență privind acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară, calamitate anul trecut.

Toți fermierii care cer sprijin sunt afiliați la Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România -,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV” și Asociația Forța Fermierilor – ,,AFF”.

„Membrii organizațiilor membre AAC vă informează, domnule prim-ministru, că agricultorii din sectorul vegetal se află într-o situație foarte gravă, o criză generată de o lipsă cronică de capital în fermele românești: costuri în creștere, măsuri restrictive la nivel european, venituri în scădere, producții diminuate din cauza lipsei sistemului de irigații. Toate aceste cauze pun în pericol securitatea alimentară a României, viitorul satului românesc și soarta a zeci de mii de antreprenori din mediul rural.

Dorim să vă reamintim, domnule premier Nicolae Ciucă, un element important: despăgubirile de secetă de la bugetul de stat nu reprezintă o „pomană” socială acordată fermierilor. Acordarea despăgubirilor de secetă reprezintă o investiție publică în sectorul agroalimentar care va fi recuperată cu vârf și îndesat la bugetul de stat, prin taxele și impozitele suplimentare generate de producția agricolă. Dacă fermierii României își vor restrânge activitatea din cauza lipsei de capital de lucru, unii poate chiar întrând în insolvență sau faliment, cum va mai alimenta sectorul de producție vegetală bugetul de stat?

Acordarea despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2022 reprezintă o decizie asumată de Guvernul României, pe care îl conduceți. Sumele sunt trecute în Legea Bugetului de Stat pe 2023 și suntem convinși, domnule premier Nicolae Ciucă, că legea este sfântă pentru dumneavoastră.

Timpul nu mai are răbdare cu fermierii României. Suntem deja pe finalul campaniei agricole de primăvară și toți agricultorii au nevoie stringentă de acești bani pentru a asigura o producție bună în 2023. Riscăm să avem un an bun din punct de vedere meteorologic dar prost din punct de vedere al recoltei, pentru că fermierii nu își pot cumpăra inputuri agricole sau nu pot face toate lucrările necesare. Ar fi un mare păcat!

Apelul nostru către dumneavoastră are un singur obiectiv: ca până la depunerea mandatului de prim-ministru să adoptați, în următoarea ședință de Guvern, această Ordonanță de Urgență esențială pentru bunul mers al agriculturii naționale. Suntem siguri că nu veți dori să aveți, în rândul fermierilor, imaginea unui premier în mandatul căruia nu au fost acordate despăgubirile de secetă, deși există prevedere bugetară!”, se menționează în scrisoarea deschisă realizată de președinții organizațiilor.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie