Dezastrul drobului de sare de pe brâul sobei

Cele mai urmărite

Abordări demențialo-ridicole de fătălăi cu scula mică se tot succed zilnic pe media, de parcă cotidian se scufundă lumii întregi. Titluri prețioase ascund bășinile fâsâite, iar durerile în cur se transformă extrem de rapid în explozii nucleare, pe când zdrăgănitul la mandolină înlocuiește cu brio orice uriașă orchestră simfonică!

Ce Doamne, iartă-mă, să mai înțeleg între atâtea pandemii, dezastre, bombe nucleare și breking news cu naziști, programe mioritice, găuri negre prin bugete albe și mai știu eu ce alte beliri succesive îmi inundă ochii, oriunde m-aș apleca să citesc ceva?!

Apicultori acuzând fermierii că le omoară albinele cu neonicotinoide, gata să sune apocalipsa, oieri care acuză ONG-urile care protestează împotriva exportului de ovine vii (un export de subvenție pe copite, cum am mai spus-o de nenumărate ori!) că vor să le omoare afacerile. Fără să se întrebe dacă nu cumva o parte din toate acestea ar putea avea un strop de adevăr?!…

Ori fermieri care amenință că își duc vacile cu lapte la abator, deoarece nu le-a dat statul bani să își facă abatorul lor. Pe când acum banii pentru abatoare au rămas nefolosiți!

Toți se văicăresc de parcă le-a pus cineva mitraliera la cap să facă agricultură, zootehnie sau orice altceva, ca o condamnare, nu pentru profit! Toate aceste probleme, multe reale, sunt prezentate prea partizan, fără a se ține cont de un minim și necesar dialog. Altul decât cel al surzilor și obloniților (cu obloane la ochi!). Fiecare își strigă apocalipsa lui ca pe ultima dogmă și decretează dezastrul drobului de sare!

Iar când ajung la un dialog cu autoritățile, vor doar să strige, să acuze, să se autoînțeleagă, pe când politicenii sunt de acord cu dezacordul și fac tot ce știu mai bine, campanie electorală la infinit.

Pentru a se trece la un alt nivel e nevoie de oameni educați și cu bun simț, de oameni care e musai să se pună și în locul celor pe care îi tot acuză, ca un exercițiu de înțelegere. Altfel niciodată nu vom construi punți, de poduri ce să mai vorbesc! E nevoie să coborâm spre miezul problemelor, să conștientizăm unde și, mai ales, de ce tot greșim?! Pentru că, oricât de mult ne-ar plăcea să tot acuzăm pre cineva de toate neajunsurile, undeva greșim fiecare ceva.

Nimeni nu e perfect, iar soluția este căutarea căii cât mai aurite, calea consensului! Deoarece orice alt context va naște veșnic dezbinare! Țara asta are nevoie de oameni înțelegători și dispuși să negocieze, nu de lideri extremiști, aroganți și zeflemitori. Și e musai să încercăm a deveni cât mai profesioniști.

Să lăsăm deoparte pretențiile demiurgice și să căutăm oglinda cu sinceritate, altfel ne vom tot minți! Ce ușor este să găsim vinovați, să-i înlăturăm cu ștampila, iar după aceea să constatăm că suntem la fel de neajutorați și lipsiți de perspectivă! Vom căuta, apoi, alți vinovați sau vom avea curajul să ne asumăm responsabilitatea eșecului personal și, evident, național?!…

Dacă nu vom lăsa competiția să cearnă, fără intervenții aiurea dinspre politic, vom crea în continuare un mediu economic nesănătos, care ne va distruge plăpânda economie de piață aflată încă în premergător. Abia aici e vorba de un adevărat dezastru național. O APOCALIPSĂ care se tot mărește din pricina lipsei de educație, mai ales din lipsa educației economico-sociale!

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie