Fermier cu 38 de vaci Angus în România și constructor în Anglia

Cele mai urmărite

Își dorește mult de tot să se întoarcă acasă, unde vrea să fie fermier și să crească vaci Angus. Cezar Săcăleanu are 35 ani, este din Topolița, județul Neamț și lucrează în Marea Britanie de aproape 10 ani.

Mai bine zis, își dorește să crească vaci de carne. A investit timp de trei ani. Acum are 38 de vaci Aberdeen Angus și încă nu știe dacă e un business.

„De mic copil, îmi sunt dragi animalele. Acum, cresc 38 de vaci Angus în total, și adulte și viței, și mai am 17 ha de pășune, dar care nu sunt suficiente. Astfel că, am mai vorbit cu domnul primar să ne mai dea ceva pășune. Mai căutăm și teren în arendă, în ideea de a ne procura singuri furajele pentru că în aceste fel reușim să ne scădem cheltuielile cu hrana. Momentan, mai avem 7 sau 8 ha de teren arabil, care este destul de puțin ca suprafață. Anul trecut, a fost secetă și am mai adus furaje din altă zonă. Acum, situația este bună, iar dacă mai plouă în continuare și se udă pământul, iarba crește și este bine pentru animale pentru că au hrană suficientă”, ne-a explicat fermierul.

„Lucrez de 10 ani în Londra, dar aș veni și mâine în România să rămân”

Cezar Săcăleanu se lovește de problemele administrative și de indolența autorităților. De foarte curând, abia medierea ministrului Petre Daea l-a ajutat în a mai prinde un pic de pășune. Greșise ceva mama lui, în depunerea cererii pentru închirierea pășunii suplimentare, dar nimeni din primăria Grumăzești, de care aparține satul Topolița, nu a consiliat-o proactiv. Iar el a făcut două zboruri în țară, ca să dreagă ceva.

Abia, abia primarul și-a deschis inima și a făcut ceva ca omul acesta să nu își piardă orice speranță într-un viitor de fermier în țara sa, deși câștigă foarte bine în Regatul Unit al Mării Britanii.

„Lucrez de 10 ani în Londra, dar aș veni și mâine în România să rămân. În anul 2021, am luat vaci Angus și mi-am zis că nu mai plec peste granițe să lucrez. Dar, văd că situația nu este așa cum am crezut. Iar, banii pe care îi câștig acolo, îi trimit acasă ca să pot plăti toate cheltuielile. Seviciul meu este baza acum, știu că primesc un salariu sigur pe lună. Pe când în munca la vaca de carne, trebuie să aștepți să crească vițelul, să îți faci niște calcule și abia apoi să vezi dacă vei avea ceva profit. Acum, nu mă pot baza decât pe salariul din Anglia”, ne-a menționat acesta.

„Este greu să te unești cu fermierii, pentru că nu avem toți aceleași principii”

Fermierul își dorește din partea autorităților ca să fie delegat un angajat care să fie disponibil doar pentru fermieri, în a-i ajuta pe partea de proiecte europene. „Avem nevoie de un specialist dedicat care să ne spună ce acte trebuie să depunem, pe ce proiect să aplicăm, când să le depunem, cum să completăm documentele etc. Mai mult, am putea chiar să ne unim mai mulți fermieri, să punem mână de la mână, pentru a plăti un astfel de specialist. Așa ar fi foarte ușor, cu siguranță. Dar, este greu și cu fermierii să te unești, pentru că nu avem toți aceleași principii. Însă, doar împreună putem face ceva”.

Am realizat și o filmare pe locul unde paște văcuțele. Este un loc mirific așa cum se poate vedea din fotografii. România va rămâne locul lui de suflet și după cum ne-a povestit și el: „Când pun capul pe pernă (în Londra), tot la România mă gândesc”.

Video integral aici:

„Și în Londra când pun capul pe pernă, tot la România mă gândesc!” – YouTube

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie