2.000 comercianți și producători de fructe și legume proaspete, verificați. Vezi care au fost abaterile

Cele mai urmărite

Lipsa mențiunii originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale, etichetarea incompletă sau lipsa totală a etichetelor de pe loturile de fructe și legume proaspete, dar și etichete care aveau menționate o altă țară de proveniență/o altă origine, decât cea din documentele fiscale – au fost principalele neconformități sesizate de Ministerul Agriculturii (MADR) de la începutul anului, în ceea ce privește comerțul cu fructe și legume proaspete.

MADR desfășoară acțiuni de control cu caracter permanent, în baza legislației specifice din domeniul comercializării de fructe și legume proaspete. Având în vedere că în această perioadă, volumul de fructe și legume proaspete prezente în piețe este în creștere, intensitatea acestor acțiuni de control devine proporțională cu cantitățile valorificate.

Controalele de conformitate cu aceste standarde de comercializare efectuate de MADR, ca autoritate competentă, se aplică în sectorul de fructe și legume proaspete, asigurând respectarea caracteristicilor de comercializare pe care trebuie să le întrunească aceste produse.

De la începutul anului 2023, acțiunile de control s-au concretizat în verificarea unui număr de 2008 operatori economici de pe toată filiera de comercializare și producători agricoli persoane fizice.

În timpul acestor acțiuni de control, au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructe și legume proaspete, abateri care s-au soldat cu amenzi contravenționale în valoare totală de 172.550 lei și cu 394 sancțiuni cu avertisment.

Principalele neconformități constatate au vizat lipsa mențiunii originii și a categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, în baza cărora operatorii economici comercializează en-detail fructe și legume proaspete, etichetarea incompletă sau totală a loturilor (lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltării). Totodată, s-a constatat că unele etichete expuse în imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe, aveau menționate o altă țară de proveniență/o altă origine, decât cea înscrisă pe eticheta ambalatorului și pe documentele fiscale (facturi, avize de însoțire).

De asemenea, deficiențele de calitate precum și expunerea legumelor la vânzare fără a corespunde standardelor de comercializare (produse afectate de mucegai, lipsă prospețime și turgescență, cu umezeală externă anormală, deshidratate) au constituit nereguli identificate de către echipele de control din cadrul MADR.

Lipsa totală a etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompletă a acestora, precum și lipsa originii și calității de pe facturile emise de en-grosiști pot conduce foarte ușor la substituirea acestor produse provenite din comerț intracomunitar sau import, ca fiind produse în România.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie