Se forțează sau nu, culturile de legume?

Cele mai urmărite

Culturile de legume ar fi forțate să se coacă mai repede, spun mai multe voci din domeniu. Pe acest subiect, am discutat cu Marius Petrache, director general Marcoser. De asemenea, acesta explică cum pot legumicultorii să își scadă cheltuielile, doar folosind folii profesionale. Declarațiile au fost făcute exclusiv pentru echipa Sens & Contrasens, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Forumului RALF din acest an, desfășurat între 25-26 mai 2023 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Mare parte din noile tehnologii din domeniul legumicol au sosit din mediul privat și mai puțin din zona de cercetare de stat, susține Marius Petrache. Mai mult, acesta spune că noile tehnologii nu mai au nicio legătură cu ceea ce se întâmpla în acest sector, în urmă cu 30 de ani.

 „La momentul actual, există o mare presiune pe legumicultorii profesioniști. Am observat discuțiile specialiștilor din legumicultura din România, dar care ar trebui să ia notă de realitățile legumiculturii din anul 2023 și care nu mai au mare legătură cu ce se întâmpla în urmă cu 30 de ani.

Noile tehnologii în legumicultură au intrat în România cumva pe o altă ușă. Adică, nu au venit neapărat din partea cercetării de stat, ci au venit din partea mediului privat. Vorbim de inputuri precum noile îngrășăminte, noile produse de protecție a plantelor, noile tehnologii de cultură – dacă vorbim de bondar, de combatere biologică etc. pe de o parte și pe de altă parte, insectele benefice care practic au eliminat total produsele de protecție la unele culturi. Produsele de protecție sunt pe nedrept, zicem noi blamate, pentru că acestea nu fac nimic altceva decât să ne mențină culturile sănătoase”.

Folia care scade consumul de energie

Folia profesională cu care se acoperă solarul este din altă generație, spune directorul de la Marcoser. Asta pentru că, reușește să prelungească sezonul de cultură în România cu aproximativ 2 luni și să scadă cheltuielile cu energia.

„Un fermier care folosește folii profesionale nu doar că își prelungește sezonul de cultură, dar practic, aceste folii îi încălzesc solarul fără consum suplimentar de energie. Acestea nu permit să se piardă căldura într-un ritm atât de accelerat precum o folie normală. Și acest fapt a permis legumicultorilor din România să planteze mai devreme decât o făceau în urmă cu 20 de ani, cu aproximativ 3 săptămâni de zile.

Gândiți-vă o tomată semănată în luna noiembrie, plantată la începutul lunii februarie, pentru că perioada de producere a răsadului la tomate, chiar și iarna, nu are cum să fie mai mare de 60-70 de zile. Doar cu încălzire suplimentară și, bineînțeles, folosind aceste folii profesionale care îți aduc plus valoare. Este imposibil să spui că nu are cum să producă tomate la sfârșit de lună aprilie, început de lună mai, pentru că acesta este ciclul de viață al culturii de tomate”.

Socializarea este importantă la RALF

Pentru că l-am întâlnit din nou la Forumul RALF, l-am întrebat pe Marius Petrache de ce participă în mod constant la acest eveniment. „Participarea îmi dă  ocazia să ies un pic din cutia în care în care sunt eu retras, acolo undeva la țară și să vin să văd care sunt trendurile, să văd ce spun oamenii, să fim în contact, să socializam. Cred că în cadrul acestor evenimente, partea de socializare este extrem de importantă”.

Marius Petrache este director general la Marcoser, companie pe care a înființat-o în urmă cu aproape 18 ani și care activează în domeniul consultanței în legumicultură. Cu toate acestea, firma este percepută mai mult ca și comerciant de inputuri, adică oferă tot ce are nevoie un legumicultor, de la semințele pe care le cultivă, până la folia cu care acoperă solariile.

Vezi întreg interviul cu Marius Petrache de la Marcoser, aici. Click pe link:

Se forțează sau nu, culturile de legume? – YouTube

Cele mai noi știri

Restricțiile pentru transportul de animale vii, valabile doar în zonele afectate de pesta micilor rumegătoare

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite...

Articole din aceeași categorie