Protest. Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor care vin din Ucraina

Cele mai urmărite

Agricultorii polonezi au blocat intrarea în țară a camioanelor venite din Ucraina. Aceștia sunt nemulțumiți că guvernul de la Varşovia nu le-a plătit despăgubirile promise pentru compensarea pierderilor suferite în urma pătrunderii libere în ţară a cerealelor ucrainene.

Pichete şi zeci de tractoare au împiedicat trecerea camioanelor venite din Ucraina. Manifestaţii de susţinere a protestului agricultorilor au avut loc în acelaşi timp în mai multe oraşe poloneze, printre care Szczecin şi Lublin, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Guvernul de la Varşovia a anunţat luna trecută, că le va plăti compensaţii producătorilor de cereale afectaţi de scăderea preţurilor cauzată de intrarea şi acumularea a peste cinci milioane de tone de cereale ucrainene.

Comisia Europeană a aprobat două pachete de compensaţii, de 56 şi, respectiv, 100 de milioane de euro destinate agricultorilor din ţările cele mai afectate de liberalizarea importurilor agricole din Ucraina (România, Polonia, Bulgaria, Slovacia şi Ungaria).

Dar guvernul de la Varşovia a estimat că aceste compensaţii nu acoperă nicidecum pagubele agricultorilor săi, a cerut Bruxellesului să-i aprobe suplimentarea de la bugetul polonez cu până 2,2 miliarde de euro suma despăgubirilor acordate agricultorilor polonezi şi a interzis unilateral importurile agricole ucrainene, interdicţie ridicată după ce Comisia Europeană a acceptat restricţii temporare pentru importul a patru produse agricole ucrainene, şi anume grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie