Vasile Lungu: „Dacă nu ai o producție de grâu de 8 tone/ha, nu poți face profit”

Cele mai urmărite

Viitorul imediat al agriculturii arată „sumbru”, este de părere cunoscutul fermier ieșean, Vasile Lungu. Acesta susține că fermierii care vor avea o producție de grâu mai mică de 8 tone/ha sau sub 6 tone/ha la cultura de rapiță, nu vor putea scoate profit în campania de recoltare care bate la ușă.

„Viitorul agriculturii românești pentru următorul an este sumbru. Și plecăm de la declarația președintelui de la sfârșitul lunii aprilie, când a spus că necondiționat toate importurile și tranzitul de cereale din Ucraina spre Europa, se vor face prin România. Deci, și import, și tranzit. Asta înseamnă că noi, cei care investim 6.000 lei minim pe hectarul de cultură, dacă nu realizăm peste 8 tone la grâu sau peste 6 tone la rapiță, nu vom scoate investiția pe care am făcut-o deja în cultură”,

De asemenea, Vasile Lungu a adăugat că este aproape imposibil să reușești să faci o producție de 6 tone/ha la rapiță. Și la grâu, sunt șanse de a se obține 8 tone/ha, dar la cel irigat.

„Însă, dacă prețul va fi de 0.80 de bani/kg, abia suntem ușor în profit cu 400 lei. Dar asta este la 8 tone, dar ce ne facem la 5 tone? Iar, dacă luna iulie și august vor fi secetoase, așa cum prognozează meteorologii, vom asista la același dezastru ca în 2022 și toți fermierii vor avea pierderi. Deci viitorul agriculturii este sumbru”.

Mai mult, Gabriel Novac, consilier tehnic la Aldahra-Agricost în Insula Mare a Brăilei, ne-a menționat că cea mai mare provocare a femierilor astăzi, este scăderea prețurilor la cereale, comparativ cu ultimele 3-4 luni, cu 30-40%.

„Această scădere a prețurilor ne pune în fața faptului de a nu putea să ne acoperim targhetele și de a nu putea să ajungem la profitul pe care orice fermier și-l planifică. Orice fermă trebuie să fie viabilă din punct de vedere economic. Ori ca să fii viabil, îți faci un buget. Ori în acest moment, noi nu ne putem încadra în ce avem ca indicatori economici în bugetele pe fiecare cultură în parte. Lucrurile nu stau bine astăzi, când vorbim. Sigur, suntem optimiști că trebuie să se îndrepte, dar trebuie îndreptat întreg sistemul agricol din România”.

Declarațiile au fost făcute exclusiv pentru echipa Sens & Contrasens, în cadrul celei de-a șaptea ediții a Forumului RALF din acest an, desfășurat între 25-26 mai 2023 la JW Marriott Bucharest Grand Hotel.

Urmărește inteviul video integral pe pagina noastră de Youtube:

V. Lungu: ”Viitorul imediat al agriculturii este sumbru” – YouTube

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie