Tânărul administrator de la SC Picmar Prod Com Grădiștea, Cosmin Iancu este pus pe treabă. Investește în construcția de magazii, cu capacitate de 10.000 de tone de cereale, pentru a-și păstra recolta momentan, dar și pentru alte lucruri în viitor. De fapt, proiectul cu magaziile a fost început mai demult, dar nu a fost finalizat.
Când am ajuns în ferma lui din județul Ilfov, lucrările de construcție la magazii erau în toi. Cu toate că prima fază a lucrărilor începuse mai demult, nu reușise să o finalizeze, magaziile rămânând neacoperite. Acum a venit momentul să le acopere, a găsit tablă românească pe care a cumpărat-o de la Pașcani și muncește din greu pentru a finaliza măcar una dintre magazii, ca să poată pune recolta din această vară.
„Silozul este o soluție foarte bună de depozitare, însă este axat strict pe depozitarea de cereale. Acum, noi ne aflăm în proximitatea Bucureștiului și m-am gândit că zona de aici se este într-o continuă dezvoltare. Și în aceste condiții, este posibil să putem să facem și altceva în aceste magazii, nu doar să depozităm cereale. Și așa am ales să construim magazii, pe principiul că pot fi multifuncționale”, ne-a explicat fermierul.
În ceea ce privește culturile din această primăvară, Cosmin Iancu este de părere că speranțele de profit sunt foarte mici, în principal din cauza prețurilor mici din piață cu care se vând cerealele. „Știm foarte bine că venitul la unitatea de suprafață este dat de producție înmulțit cu prețul. Prețurile la grâu și rapiță sunt foarte mici acum, iar costurile de înființare ale culturilor din anul acesta au fost extraordinar de mari, adică fermierii au cumpărat îngrășăminte cu 4, 5 și chiar 6.000 lei pe tonă. Așadar, din păcate, costurile raportate la prețuri, nu mai sunt ancorate în realitatea în care trăim. Și singura șansă pe care o avem este să facem niște producții foarte mari”.
Nici pofta de investiții în utilaje nu mai există, spune fermierul. „Când vând grâu cu 0.80 de bani/kg, nu am cum să îmi mai permit un tractor de 400.000 euro. Iar pentru că există acest decalaj în piață, cred că va fi un an de cernere, va fi foarte greu. Dacă costurile la care producem, nu vor fi contrabalansate de prețurile la cereale, atunci cu toții ne vom pune întrebarea dacă agricultura va mai merita să fie făcută”.
Vezi interviul video integral pe pagina noastră Youtube: