Cum gestionează un profesor de mate-fizică 1,5 ha de gerbera

Cele mai urmărite

De 19 ani, serele Lucflori din Stoenesti, județul Giurgiu sunt specializate în gerbera. Închipuiți-vă cum arată 1,5 ha cu această minune.

Apoi, gândiți-vă la profesorul vostru de mate-fizică și încercați să-l proiectați pe acest fundal. Cam asta a fost în mintea mea, când am auzit că Lucian Ene, inițiatorul și administratorul acestui imens domeniu de gerbera, este profesor de mate-fizică.

„Nu este greu să faci 1,5 ha de gerbera, greu este să îl faci să producă și să valorifici ceea ce produci. Am început cu această seră în care ne aflăm, care are 850 mp, după care am prins un proiect finanțat prin SAPARD și am mai făcut una de 3.000 mp, alta de 4.000 mp și cea mai nouă, care are 7.000 mp”, ne-a spus Lucian Ene.

Fata proprietarului – sufletul serei

Fata lui, Laura Ene, pare însă creată cu gândul la aceste flori minunate. Deși are 26 ani, eu am crezut că e o puștoaică care a luat vacanță devreme ca să facă niscai bănuți din căratul florilor. Fata proprietarului este însă, sufletul serei. Știe tot, muncește și ca necalificat ajutând la plecarea florilor spre florării.

„Gerbera este o cultură permanentă, dar o dată la 3 ani schimbăm plantele pentru că gradul de productivitatea începe să scadă. Iar această scădere contează pentru noi, de aceea preferăm să schimbăm plantele în mod regulat”, ne-a spus Laura.

În ceea ce privește combaterea din sere, ea ne-a explicat că se face biologic. „Mai ales pe timp de vară, folosim un sistem de combatere biologic pentru că există multă masă foliară la gerbera și stropirile nu sunt la fel de eficiente. Plus că este o metodă ușor de realizat, comparativ cu stropirile. Folosim prădători, fiind este o alternativă prietenoasă cu mediul, dar și cu personalul”.

Florile iau drumul Capitalei

Majoritatea florăriilor din București achiziționează de la Lucflori din Giurgiu, iar prețul cu care pleacă florile este de 2,5 lei firul.

Ca și istoric al acestui business, după cum am spus, au început în urmă cu 19 ani. Apoi, a urmat un SAPARD si alte proiecte și investiții. Inclusiv în cogenerare. Sera având nevoie de lumină artificială, deoarece produce tot anul flori.

Criza din energie le-a adus pierderi importante și acum speră să acopere găurile de atunci. Ei funcționează pe gaz metan și au investit într-o instalație de cogenerare pentru producția de curent necesar în seră.

Inteviul video integral cu Laura și Lucian Ene, aici:

Cum gestionează un profesor de mate-fizică 1,5 ha gerbera – YouTube

Cele mai noi știri

Restricțiile pentru transportul de animale vii, valabile doar în zonele afectate de pesta micilor rumegătoare

În urma publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/525 a Comisiei, referitoare la anumite...

Articole din aceeași categorie