Pestă porcină africană la o fermă Smithfield. Peste 50.000 animale, sacrificate

Cele mai urmărite

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Timiş, Flavius Nicoară, a anunţat că a fost confirmat un focar de pestă porcină africană (PPA) într-o exploataţie comercială de porcine.

Focarul descoperit se află în ferma Smithfield România din localitatea Voiteni, județul Timiș, unde se află 53.764 de capete de suine. Toate animalele urmează a fi sacrificate.

„După efectuarea examenelor de laborator la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală de la Bucureşti, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată PPA şi a fost convocată şedinţa cu toţi membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protecţie şi supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare/îngropare a materialelor de risc şi a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploataţia comercială SC Smithfield România, Ferma Voiteni”, a precizat Flavius Nicoară.

Pentru protejarea perimetrului contaminat, în vederea evitării răspândirii virusului PPA, s-au stabilit o zonă de protecţie în jurul focarului de minim 3 kilometri în zona localităţii Voiteg şi o zonă de supraveghere în jurul focarului de minim 10 kilometri, care include 11 localităţi (Folea, Ghilad, Ofseniţa, Denta, Roviniţa Mare, Birda, Sângeorge, Berecuţa şi Mănăstire).

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie