Acces prioritar în portul Constanța pentru fermierii români

Cele mai urmărite

Oficialii români au în vedere măsuri care ar da fermierilor locali un acces prioritar în portul Constanţa, în sezonul de recoltare. Acest lucru ar putea restricţiona livrările de cereale din Ucraina, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii, conform Agerpres.

După ce porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate în urma invaziei ruseşti, portul Constanţa a devenit cea mai importată rută alternativă de shipping, în condiţiile în care a intermediat aproximativ o treime din exporturile de cereale ale Ucrainei. Însă, portul Constanţa va avea probleme în a face faţă majorării cantităţilor de cereale din România şi Ucraina, odată cu debutul campaniei de recoltare, peste câteva săptămâni.

„În cursul discuţiilor cu Bruxelles-ul şi cu Kiev-ul, Ministerul Agriculturii din România va propune o optimizare a fluxurilor comerciale de cereale în portul Constanţa, pentru a proteja fermierii locali pe durata recoltării”, a declarat pentru Reuters o sursă din Ministerul Agriculturii. Sursa nu a precizat care sunt măsurile avute în vedere, dar a adăugat că o mai bună claritate cu privire la volumul recoltelor ar putea ajuta la organizarea fluxurilor comerciale.

Recoltatul cerealelor începe în jurul lunii iulie, când acordul privind coridorul ucrainean via Marea Neagră ar putea să intre în colaps, şi în mod normal se încheie în octombrie.

România este unul dintre cele cinci state membre UE care au înregistrat un aflux de cereale ucrainene, după invazia rusească, ceea ce a convins UE să aprobe restricţii comerciale temporare şi un pachet de sprijin.

La capacitate maximă, prin portul Constanţa au fost exportate 25 de milioane de tone de cereale pe an.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie