Forumul APPR salută propunerea Comisiei Europene privind noile tehnici genomice

Cele mai urmărite

Forumul APPR salută publicarea pe 5 iulie 2023, de către Comisia Europeană, a propunerii de regulament privind noile tehnici genomice (NGT). Printre obiective se numără: menținerea unui nivel ridicat de protecție a sănătății și a mediului, orientarea spre o gamă largă de specii de plante ce pot contribui la obiectivele de durabilitate, în special pentru sistemul agroalimentar, și crearea unui mediu favorabil pentru cercetare și inovare, mai ales pentru IMM-uri.

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR), structură federativă afiliată la Confederația Europeană a Producătorilor de Porumb din Europa (CEPM), este un activ și constant partener de dialog civil al autorităților de la București și Bruxelles, militând, în numele membrilor săi, fermieri de cultură mare și unități care efectuează procesare primară, pentru soluții și măsuri de politici publice corecte și proporționale.

În acest context, organizația Forumul APPR a pledat constant pentru accesul la instrumente inovative, la decizii bazate pe știință în reglementarea produselor și tehnologiilor agricole în Europa, care să ajute fermierii să contribuie la obiectivele de sustenabilitate pe care le vizează Uniunea Europeană și, în același timp, să le permită să concureze pe picior de egalitate pe piața globală.

Forumul APPR salută publicarea ieri, 5 iulie 2023, de către Comisia Europeană, a propunerii de regulament privind noile tehnici genomice (NGT). După zece ani de ezitări și amânări de când oportunitatea acestei inițiative a fost pusă pe agenda dezbaterii publice, iată că se face un prim pas esențial pentru viitorul agriculturii europene, care se confruntă cu numeroase provocări.

Dintre principalele obiective ale propunerii reținem: menținerea unui nivel ridicat de protecție a sănătății și a mediului, orientarea spre o gamă largă de specii de plante ce pot contribui la obiectivele de durabilitate, în special pentru sistemul agroalimentar, și crearea unui mediu favorabil pentru cercetare și inovare, mai ales pentru IMM-uri.

Propunerea, conține, de asemenea, două căi distincte de introducere pe piață a NGT-urilor:

Plantele NGT care ar putea apărea și în mod natural sau prin ameliorare convențională („plante NGT din categoria 1”). Acestea ar face obiectul unei proceduri de verificare, pe baza criteriilor stabilite în propunere.

Plante NGT cu modificări mai complexe („plante NGT din categoria 2”), pentru care se vor aplica cerințele legislației actuale privind OMG-urile. Acestea ar face obiectul unei evaluări a riscurilor și al unei autorizări înainte de a putea fi introduse pe piață.

De peste 8 ani, Forumul APPR s-a implicat activ în ceea ce privește subiectul noilor tehnici genomice, prin nenumărate acțiuni de informare a publicului larg și dialog civil cu autoritățile. Printre cele mai relevante activități întreprinse de asociația noastră este participarea la organizarea, alături de Alianța Industriei Semințelor din România, AgroBiotechRom și USDA, timp de 6 ediții succesiv, a conferinței internaționale dedicate biotehnologiilor agricole moderne. In cadrul acestora, experți internaționali si cercetători din țara noastră au adus în atenția publicului aspecte cheie legate de siguranța și beneficiile ameliorării de precizie a plantelor, capabile să creeze soiuri rezistente la stres biotic si abiotic pentru a contribui la securitatea alimentară globală.

Fermierii români sunt gata să îmbrățișeze soluțiile viitorului!

Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România este o structură profesională formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România, inființată în anul 2012. Forumul APPR face parte din Confederația Europeană a Producătorilor de porumb (CEPM), care reprezintă cele mai mari țări producătoare de porumb din Europa și furnizează asistență tehnică, economică și legislativă pentru membrii și organizațiile profesionale ale fermierilor din România.â

Cele mai noi știri

Ce tehnologii aplică Dan Hurduc și cum și-a scăzut cheltuielile

Ieri, 17 mai 2024, am fost prezenți în ferma Evel-H Company, administrată de Dan Hurduc, din localitatea Costești, județul Vaslui,...

Articole din aceeași categorie