Porumb pitic, genetică Stine. Dezvoltă cu 30.000 de știuleți în plus, față de cei clasici

Cele mai urmărite

La Râmnicelu, Brăila, în ferma Agroindustriala, directorul general Chimagri, Ionuț Mortu, ne-a prezentat o experiență cu hibrizi de porumb pitic Stine, cu o densitate de circa 110.000 plante/ha. Ceea ce înseamnă un plus de 30.000 de știuleți, față de cei convenționali.

„Energia hibrizilor care nu se dezvoltă foarte mult pe înălțime, ajunge în tulpină, în sistemul radicular și mai ales în știulete – care are aceeași dimensiune ca și la ceilalți hibrizi. Dar, pentru că are o talie mai mică, acesta suportă o densitate mai mare. Din ce faci producție? Toată lumea a mărit cantitatea de îngrășământ la hectar, dar ne limitează Uniunea Europeană, apă, îngrășământ sau bio stimulatori. Dar cel mai ușor mărești producția, prin densitate. Adică, nu o să am doar 80.000 de știuleți la hectar și voi avea 110.000, deci cu 30.000 de știuleți în plus la hectar”, ne-a explicat Ionuț Mortu.

Acesta a adăugat că interesul lui nu este ca să aibă plante înalte, ci știuletele să fie la fel de mare ca și la ceilalți hibrizi și bineînteles, densitatea să fie mult mai mare. Mai mult, el a menționat că hibridul vedetă este deja în vizorul marilor companii producătoare. „O să auziți mult mai multe despre aceștia în perioada următoare, pentru că deja și marile companii producătoare de hibrizi, vorbim de Corteva și Bayer încep și își dezvolte galopant aș spune, acesti acești hibrizi pitici, mai degrabă să le zicem – de talie mai mică – și care suportă densități mai mari”.

Ca și tehnologie, s-a folosit un fertilizant bun concomitent cu semănatul, s-a erbicidat, iar parcela este irigată prin picurare.

Vezi interviul integral pe pagina noastră de Youtube aici:

 Ce potențial fantastic are porumbul pitic – YouTube

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie