Seceta i-a pus bețe în roate. Tradiționalul eveniment „Ziua Porumbului Orezu” a fost anulat

Cele mai urmărite

Unul dintre cele mai așteptate evenimente din calendarul agricol românesc, „Ziua Porumbului Orezu” a fost anulat, conform informării transmise de organizatori – Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR).

Această decizie a fost determinată de condițiile pedo-climatice extreme cu care se confruntă agricultura românească în acest sezon. Prolongarea secetei pedologice și valurile de căldură caniculară care au lovit regiunile Bărăgan, anumite zone din Moldova și Dobrogea au afectat semnificativ culturile de porumb.

În acest context dificil, Forumul APPR susține trei instrumente de gestionare a riscurilor în agricultură: Fondul de risc, Instrumentul financiar de garantare și Instrumentul fiscal. Aceste măsuri sunt menite să ofere un sprijin fermierilor afectați de pierderi ale producției, în vederea continuării activității lor.

1. Fondul de risc – instrumentul de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei, format din procentul de 3% reţineri anuale din plăţile directe acordate de APIA pentru fiecare fermier în parte începând cu anul de cerere 2023. Sumele acumulate vor fi suplimentate cu contribuţia publică provenind din Fondul European pentru Dezvoltare Rurală şi din cofinanţarea de la bugetul de stat. Sumele aferente Fondului de risc, colectate de APIA sunt gestionate de către această instituție printr-un cont în lei purtător de dobândă, deschis la o instituție financiar-bancară din România.

2. Instrumentul financiar de garantare pentru finanţarea capitalului de lucru necesar fermierilor până la încasarea sumelor cuvenite din fondul de risc pentru pierderile de producţie înregistrate ca urmare a unor fenomene climatice nefavorabile.

3. Instrumentul fiscal prin care fermierii vor beneficia de unele facilităţi privind impozitele și taxele datorate bugetului de stat. Astfel, fermierii persoane juridice pot constitui provizioane de risc, în scopul acoperirii pierderilor generate de riscuri care afectează producția agricolă. Valoarea provizioanelor reprezintă cheltuiala deductibilă. Același proiect de act normativ menționează înființarea unui Comitet de Gestionare a Riscurilor în Agricultură, coordonat de MADR.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie