Cum arată estimările privind recolta de oleaginoase din UE în 2023

Cele mai urmărite

Temperaturile ridicate din multe state UE, precum şi excesul de precipitaţii din alte ţări au determinat mai multe firme care se ocupă cu realizarea de prognoze să îşi revizuiască în ultima săptămână estimările privind recoltele de cereale şi oleaginoase ale UE. Astfel că, firma de consultanţă Strategie Grains şi-a redus estimările privind recolta de oleaginoase a UE din acest an, cu peste un milion de tone.

În cel mai recent raport lunar, Strategie Grains estimează că producţia de rapiţă, principala cultură de oleaginoase a UE, utilizată în principal la producţia de motorină bio şi ulei de masă, va fi în acest an de 19,3 milioane de tone, în scădere faţă de prognoza anterioară de 19,8 milioane de tone şi prognoza de 20,4 milioane de tone făcută la începutul lunii iunie, scrie Reuters.

Conform celei mai recente estimări, producţia de rapiţă a UE ar urma să fie cu 0,7% mai mică decât cea de 19,4 milioane de tone, recoltată anul trecut.

„Randamentele la rapiță sunt sub așteptări, în special în Franța și Germania”, a informat compania de consultanță.

La floarea soarelui, o cultură pentru care nu a început încă recoltatul, Strategie Grains şi-a redus estimările referitoare la recolta din acest an până la 10,5 milioane de tone, de la 10,9 milioane de tone cât estima anterior, dar chiar şi aşa ar fi vorba de o producţie cu 13% peste recolta din 2022.

„La soia boabe și la flaorea-soarelui, riscul de stres din cauza secetei este unul ridicat și a afectat deja culturile, în special din Bulgaria, estul României, Slovacia și Italia”.

Firma de consultanţă şi-a revizuit în jos şi estimările referitoare la producţia de soia boabe a UE cu 140.000 de tone până la 2,9 milioane de tone, ceea ce ar fi o producţie cu 15,5% peste cea din 2022.

Cele mai noi știri

„Orice om normal la cap ar pleca imediat din această țară!”

Vorbeam ieri, pe la prânz, cu un om deosebit, care face agricultură în România și cam asta a fost...

Articole din aceeași categorie