Vasile Lungu: „Nu sunt povești. Ne apropiem de o producție de 10 tone la grâul românesc, Voinic”

Cele mai urmărite

Anul agricol are semne bune în ferma lui Vasile Lungu din Iași. După ce și-a irigat 90% din suprafață agricolă, acum culege roadele: se apropie de o producție de 10 tone la soiul de grâu Voinic, marca Fundulea.

De când intru pe drumul spre fermă mă pătrunde un sentiment al lucrului foarte bine făcut. Apropo de un slogan care ne-a pricopsit cu un președinte departe de români. În schimb aici, la Bivolari, în județul Iași, familia Lungu face agricultură la un nivel de top.

Chiar zicea Vasile Lungu că a realizat aproape 10 t la soiul de grâu românesc Voinic, pe o solă irigată pentru producție de sămânță C1. De fapt, am văzut că fermierul ieșean are genetică românească în portofoliu. Inclusiv soia! Dar cele aproape 2.000 ha arabil și 150 ha de vie unesc familia. Cei doi copii ai fermierului au preluat din mers activitatea de producere de sămânță și producerea de licoarea sufletului.

„Este adevărat că depindem foarte mult de natură, dar eu am acum o suprafață de 90% acoperită cu irigații, așa că ne-am securizat investițiile. Doamne ferește de alte evenimente precum, grindină, furtuni, dar pentru acestea există asigurări.

Anul acesta stăm bine. În lunile mai și iunie am irigat, iar la grâu suntem la o medie la 300 de hectare, de aproape 8.500 kg. Avem numai soiuri românești precum, Glosa care are ponderea cea mai mare, producem sămânță din Glosa, Ursita, Pitar și Voinic. Și doar cu Institutul de la Fundulea lucrăm. La Voinic recoltăm o producere de sămânță C 1 și ne apropiem de 10 tone/ha.

N-am făcut încă o analiză a calităților de panificație, dar cu siguranță vor avea aceste calități, pentru că noi am dat absolut tot ce trebuia”, ne-a spus Vasile Lungu.

ferma-domeniile lungu

În ceea ce privește investiția în cultură și profitul, fermierul spune că este doar puțin pe plus, însă se bucură că a asigurat hrana populației.

„Chiar la o producție de 4.000 kg x 1,80 lei la rapiță, vă dați seama că deja suntem sub 7.000 lei venit/ha. Dacă am investit 6.000- 6.500 lei, rămânem și noi cu un 500-600 lei/ha, iar la grâu 6.000 lei și cu o producție de 8 tone, rezultă undeva la 6.400 lei. Nu spun că am făcut cultura degeaba. Am făcut producție, am asigurat hrana populației, dar din ce mai mult ne decapitalizăm”.

Interviul integral realizat cu fermierul Vasile Lungu în ferma acestuia, îl puteți urmări pe pagina noastră de Youtube:

Producție de 10 t cu grâul românesc, Voinic – YouTube

Cele mai noi știri

Ce tehnologii aplică Dan Hurduc și cum și-a scăzut cheltuielile

Ieri, 17 mai 2024, am fost prezenți în ferma Evel-H Company, administrată de Dan Hurduc, din localitatea Costești, județul Vaslui,...

Articole din aceeași categorie