Seceta continuă. Culturile prășitoare și pomi-viticole suferă cel mai mult

Cele mai urmărite

Seceta se menține în special la cultura de porumb. Astfel că, există un conținut de apă scăzut și deosebit de scăzut în sol la cultura de porumb neirigat, mai ales în Muntenia și Dobrogea, dar și în zone din Moldova, Oltenia și Crișana, conform prognozei agrometeo ANM, valabilă în intervalul 8-14 august 2023.

„Rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura de porumb neirigat, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Banat, Maramureș și Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei și a Crișanei, local vestul, nordul, centrul, nord-vestul și nord-estul Munteniei, nordul, estul, nord-vestul, izolat sudul și sud-estul Moldovei, nordul Dobrogei.

Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafete extinse din Muntenia, și Dobrogea, local în vestul, centrul, estul, sudul, sud-vestul și izolat nord-estul Moldovei, estul Olteniei, vestul Crișanei”, potrivit ANM.

Ca urmare a temperaturilor ridicate din aer şi sol din zilele cele mai calde, ritmurile de dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi pomi-viticole vor fi afectate. La cultura de grâu de toamnă semănată tardiv se vor continua şi chiar definitiva lucrările de recoltare de pe ultimele suprafeţe. Floarea-soarelui va înregistra înflorirea (80-100%), maturitatea în ceară şi maturitatea deplină (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Porumbul va parcurge fazele de înflorire (80-100%), mătăsire (50-100%) şi maturitate în lapte (30-100%), cele mai avansate în vegetaţie fiind culturile semănate în epoca optimă, unde se va continua maturitatea în ceară (10-80%).

Sfecla de zahăr se va afla la alungirea/îngroşarea axei hipocotile, concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, în toate bazinele de cultură.

Cartoful va înregistra creşterea tuberculilor, precum şi uscarea/veştejirea vrejilor la soiurile pentru consum, izolat fiind posibilă declanşarea recoltării.

La speciile pomicole se vor semnala creşterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor şi recoltarea eşalonată a fructelor.

La viţa-de-vie predominante vor fi fazele de creştere şi dezvoltare a boabelor, iar local, la soiurile timpurii de masă, coacerea acestora, în majoritatea podgoriilor.

Per ansamblu, exceptând zilele cu precipitaţii, lucrările de recoltare şi întreţinere la toate culturile agricole (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale) se vor desfăşura în condiţii bune.

Din punct de vedere meteorologic, în intervalul menţionat vremea mai rece de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 13 şi 24 de grade Celsius în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1 – 4 grade şi 15 – 26 de grade Celsius în restul perioadei, valori apropiate de normele climatologice, în toate zonele de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 19 şi 32 de grade Celsius, în majoritatea regiunilor agricole, iar cea minimă va fi cuprinsă între 6 şi 21 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie