Planuri mari la Romchim Protect. Se pregătește lansarea unui erbicid revoluționar

Cele mai urmărite

Romchim Protect are deja 9 patente proprii în producție și vizează cât de curând omologarea unui erbicid revoluționar, netoxic și cu acțiune totală. Practic un glifosat netoxic. Despre acesta și multe altele, am aflat în cadrul celei de-a-X-a ediții a simpozionului internațional „Soluții științifice inovatoare în Agricultură”, derulat în fabrica Romchim Potect din Filipești, județul Bacău.

Potrivit lui Ion Neculcea, acțiunea erbicidului este rapidă și buruienile, inclusiv cele greu de combătut, prezintă semne vizibile la scurt timp de la aplicarea produsului. Acest produs urmează a fi lansat pe piață în aproximativ 2 ani. „Eu asta fac: inovez, și o fac din pasiune. Lucrez la acest produs de 14 ani, este un erbicid organic, total, neselectiv și nu lasă urme în sol pentru că în 30 de minute se autodistruge. Am făcut teste într-o fermă din Constanța și a dat rezultate foarte bune.”

Așadar, cea de-a zecea ediție, aniversară, a Simpozionului științific „Soluții inovatoare pentru agricultură” s-a derulat în două etape:

1. O vizită a uzinei Romchim Protect din Filipești, județul Bacău. Aici au fost trecute în revistă atât capacitățile de producție istorice ale companiei, în speță capabilitățile de microdozare a ingredientelor, în special oligoelementele, de realizare a biostimulatorilor, cu precădere cei bazati pe molecula proprietară de auxina cunoscută sub numele comercial de ASFAC BCO-4, de sinteză și formulare a fertilizanților foliari lichizi, de realizare a gelurilor de nutriție vegetală de înaltă densitate, precum și secția de îngrășăminte solide complexe granulate.

Au fost vizitate și noile proiecte de dezvoltare aflate în plin proces de implementare. Astfel, compania a implementant o linie de producție de mare capacitate pentru aditivul AdBlue, fiind fiind cea mai mare și automatizată linie de producție de acest fel din România, dar lucrează activ și la o linie nouă de fertilizanti lichizi, de asemenea cea mai mare din România și care va fi gata în curând, cu o capacitate de stocare primară de 30.000 de metri cubi, necesară pentru a putea răspunde comenzilor în creștere, dar și necesității de a industrializa în mod economic, făcând economii de scara, cu impact direct în ameliorarea competitivității prețului către clientul final, fermierul român.

Cu ocazia vizitei, Ion Neculcea a punctat necesitatea de a aplica în fermele românești o nutriție vegetală bazată pe nevoile concrete ale fiecărei ferme, privilegiind calitatea, hidro-solubilitatea și disponibilitatea efectivă a macro și micro-elementelor pentru plantă. El a invitat agricultorii români să se conecteze la tehnologiile concepute și fabricate în România pentru a da valoare adaugată locală recoltelor lor.

2. O sesiune de comunicări științifice derulate în salonul ultra-modern de evenimente al complexului hotelier „Podu’ cu lanțuri” din Bacău, divizia de HORECA a grupului de firme bacăuan fondat de Ion Neculcea.

Programul sesiunii științifice a cuprins următoarele trei intervenții:

► Focus pe optimizarea nutriției plantelor prin cercetare și noi tehnologii: gama Agrisol și inovația booster-ului Nutricharge, prezentat de Ion Neculcea, Președinte Romchim Protect. În cadrul acestei comunicari, s-au reliefat valențele unice ale soluției Nutricharge, importată exclusiv în Romania din SUA de către Romchim Protect și folosită pe scară largă în învelirea granulelor de îngrășământ clasic, uree sau îngrășăminte complexe, proprietățile fizico-chimice ale acestei tehnologii patentate fiind de natura sa să mobilizeze în principal fosforul blocat din sol, dar și să potenteze o mai bună utilizare a azotului de către plantele de cultură.

Provocări în fitotehnia românească, pe fondul schimbărilor climatice din ultima vreme, prezentate de Maria Toader, Profesor conferențiar pentru agro-fitotehnie și agricultură ecologică la USAMV București.

Managementul fermei, de la o agricultură a oportunității venitului, la o agricultură a planificării și a gestiunii riscurilor și costurilor, prezentat de Florin Constantin, Formator certificat, Agxecutive.

Au mai luat cuvântul, în susținerea celor prezentate, Alexandru Baciu, fermier din județul Călărași, utilizator fidel al soluțiilor de fertilizare Agrisol, brandul de nutriție vegetală al Romchim Protect: el a explicat cum a fost convins să aplice o cantitate mai mică de fertilizanți la hectar, dar de o calitate mai bună și cum rezultatele sale agronomice s-au îmbunătățit substanțial urmând consilierea de specialitate primită de la Romchim.

A intervenit și Dan Grădinaru, fermier de cultură mare, dar și avicultor, din județul Neamț, care împreuna cu Ion Neculcea a conceput un nou fertilizant biologic din compost de dejectii de pasăre, Ideea Fertil.

Nu în ultimul rând, a intervenit Nicolae Sitaru, fermier din județul Ialomița și leader de opinie, care a explicat provocările cu care agricultorii români se confruntă în planificarea și valorificarea recoltelor într-un context de fluctuații bruște a cotațiilor materiilor prime.  

Au participat peste 150 de invitați, fermieri cheie din toată țara, distribuitori de inputuri, furnizori, autorități locale, presa agricolă națională și cea generalistă regională, precum și angajați ai Romchim Protect.

Romchim Protect este o societate cu capital integral românesc creată în 1998 și specializată în următoarele domenii: aeronautica, farmaceutice, construcții și agricultură, ultimul domeniu reprezentând peste 50% din activitatea curentă a companiei.

Urmărește o discuție între Ion Neculcea, fondator Romchim Protect și un fermier care lucrează 100 ha, pe canalul nostru de Youtube. Intră pe următorul link:

Ion Neculcea discută cu fermierul care lucrează 100 ha – YouTube

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie