De ce să cultivi porumbul „pitic” de la Stine. Și cum să îl îngrijești

Cele mai urmărite

Este vorba despre porumbul semănat la 50 cm între rânduri în tehnologia Hp (high population), adică cu densități mari de până la 120.000 plante/ha.

Compania Soytek a organizat, pe 9 august 2023, pe platforma Expo Stine de la Însurăței, județul Brăila, în ferma lui Nicu Rîșnoveanu, un eveniment de prezentare a geneticii Stine. Aici, am am văzut cum arata la momentul respectiv cultura de soia și porumbul așa zis pitic, cumva cu o talie redusă versus celui convențional.

Au fost prezenți circa 60-70 fermieri interesați, unii deja cu platforme în fermele lor, alții doritori să vadă. Prezentările au fost scurte, la obiect, cu întrebări dinspre fermieri.

expo stine

Cum îngrijești porumbul „pitic”

Atât fostul ministru Stelian Fuia, cel care a adus genetica Stine în Europa, dar și Adina Popteanu, director executiv al companiei Soytek, au reușit să transmită avantajele acestor două culturi tradițional-americane.

„Tehnologia pe care o promovăm la porumb este total diferită față de ce știu fermierii. Asta pentru că, venim cu o schimbare. Porumbul este unul de talie mai mică și care se seamănă în densități mai mari. Porumbul tradițional se seamănă undeva la 85.000 de plante/ha. Iar, noi venim și revoluționăm, spunem că semănăm 120.000 de plante/ha. Așadar, având densități atât de mari, trebuiesc modificate dozele de îngrășământ, le creștem cu aproximativ 30%. Este foarte important să dați și un fungicide care protejează planta, o ține verde, curată și sănătoasă.

Semănând la 50 cm, planta își dezvoltă coronamentul, închide spațiul dintre rânduri, adică inhibă buruienile și păstrează umiditatea în sol. Sunt o multitudine de beneficii pe care le aduce această tehnologie. Dar, ce avem noi aici este revoluționar, pentru că nicio companie de pe piața din România nu are genetică să reziste la densități atât de mari, cum recomandăm noi”, a explicat Adina Popteanu.

Soia cu rezistență la tribenuron metil

În ceea ce privește culturile de soia, Stelian Fuia spune că s-a axat pe aducerea în Europa a soiei cu rezistență la tribenuron metil. „Suntem ca și anul trecut pe platforma Expo Stine și vrem să prezentăm ultimele noutăți din genetica Stine. Avem aici, soiuri de soia care sunt în curs de omologare sau vor merge la omologare. Așadar, Stine este cea mai mare companie de sămânță din lume, dar totodată considerată ca fiind cea mai mare ameliatoare de soia din lume.

Așadar, ce aducem noi în Europa și e specific, este soia convențională cu rezistență la tribenuron metil. Asta, pentru că încercăm să dăm încă o opțiune fermierilor, în ceea ce privește controlul buruienilor dicotiledonate, mai ales că din câte se știe urmează să se limiteze destul de mult spectrul de erbicide”.

Interviul integral realizat de echipa Sens & Contrasens în Agricultură cu Adina Popteanu, director executiv la Soytek, îl puteți urmări pe pagina noastră pe Youtube la următorul link:

Cum îngrijești porumbul pitic de la Stine – YouTube

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie