Horticultorii cer eliminarea blocajelor din E-Transport

Cele mai urmărite

Website-ul ANAF nu face față volumului mare de procese, mai ales în perioadele aglomerate, atunci când contabilii trebuie să încarce declarațiile și documentele necesare, spun horticultorii din cinci asociații, care au realizat o scrisoare deschisă către președintele ANAF, Nicoleta-Mioara Cîrciumaru, și ministrului agriculturii, Florin-Ionuț Barbu.

„Înregistrările fiscale periodice și declarațiile sunt imposibil de operat uneori deoarece platforma se blochează constant, dă erori sau nu mai este accesibilă pe perioade de câteva ore. Au fost cazuri când a durat și 3 ore până s-a putut înregistra și obține codul UIT sau a dat eroare și după 4-5 ore și nu s-a putut emite din cauza capacității insuficiente de operare a website-ului. Ce facem în acest caz?

Cum procedăm ca producția horticolă să nu se degradeze și să nu primească amendă producătorul/furnizorul-transportatorul și cumpărătorul?”, se arată în comunicatul transmis de către asociații.

Soluția horticultorilor este ca instituțiile delegate să se asigure „că platforma E-Transport este stabilă, ușor de utilizat și capabilă să facă față volumului mare de date. Dificultățile tehnice pot crea haos, pierderi și întârzieri inutile!

Blocaje logistice apar în campania de recoltat cartofi, legume-fructe, când se încărcă multe camioane, dar dacă este blocat sistemul și nu obțin codul UIT, nu vor putea pleca până nu se deblochează sistemul. Amenzile sunt foarte mari dacă nu se respectă și se ajunge la blocaje pe care dorim să le prevenim”.

O altă problemă menționată face referire la cei care cumpără material de plantare din afara țării și care trebuie să obțină codul UIT. „Nici o țară europeană nu obligă firmele exportatoare să obțină această înregistrare în România, deoarece materialul de plantat (sămânța/tuberculi) are etichetă și pașaport, nefiind destinate consumului, iar în acest sens ar trebui eliminată obligativitatea codului UIT. Cum se justifică introducerea cartofului pentru sămânță pe lista produselor cu risc fiscal ridicat? În ce constă acest risc când vorbim de un produs cu regim special, cu trasabilitate 100%?”

Rezolvarea acestei situații vine și cu o sugestie din partea fermierilor din sectorul horticol: „Noi vă propunem ca pentru ușurarea activității, atât a noastră, cât și a ANAF, să se dovedească realizarea obiectivului de control prin înregistrarea în sistem a transportului odată cu eliberarea facturii, fără a mai aștepta ca sistemul să emită cod UIT”.

Scrisoarea deschisă a fost semnată de președinții celor 5 organizații:

Federația Națională Cartoful din România – F.N.C.R.

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V.

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor Horticole din România – HORT INTEGRA

Asociația Grupurilor și Organizațiilor de Producători Agricoli – FRULEG-RO    Asociația Națională a Cooperativelor Agroalimentare din România – COOP RO

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie