Are 7 vaci și vinde laptele cu 80 bani/l

Cele mai urmărite

Am poposit, așa cum am promis, atunci când am asistat la nașterea unui vițel frumos, în curtea Feliciei Nacu, din Poiana Negrii, județul Suceava. Acolo unde, fermiera care îl stăpânește pe finul meu, vițelul botezat atunci cu numele Tudorică, are o căsuță de poveste în locul unde pășunează cele 7 vaci cu lapte care îi aduc vreo 50 l/zi pe care îi vinde cu doar 80 bani/l.

Vreau să discutăm cu aplecare acest caz care este destul de frecvent în Bucovina. Deoarece nemulțumirea creată de această realitate crudă va duce la depopularea zonei. Deja fenomenul de abandon al creșterii vacilor de lapte, dar și de carne, e absolut îngrijorător.

Dacă nu se intervine cu politici care să salveze ceea ce mai avem acum vom regreta ca popor peste veacuri. Din păcate este deja demonstrat și o știu deja pe propria-mi piele, cine scoate vaca din grajd nu o va mai aduce niciodată înapoi!

Cea mai bătrână vacă – 25 de ani

În timp ce pregătea o oală de balmoș în căsuța ei din vârful muntelui, Felicia Nacu ne povestea despre viața de fermier și cum se îngrijește de vacile sale.

„Cele 7 vaci dau în jur de 40-50 de litri de lapte pe zi pe care nu îl mai dau. Îl transform în unt, smântână și brânză. Sunt și membru în Asociația Crescătorilor de Vaci – Bălțata Românească Tip Simmental și mai primesc un sprijin cuplat pe cap de animal. Dar, acest ajutor îl iau până face vaca vârsta de 10 ani. Eu țin câte o vacă și până la 25-30 de ani. Cea mai bătrână vacă pe care am avut-o, avea 25 de ani și a avut în jur de 20-22 de fătări de-a lungul timpului”, ne-a spus ea.

Interviul integral cu Felicia Nacu din Suceava, îl regăsiți pe pagina noastră de Youtube. Click pe link:

Are 7 vaci și vinde laptele cu 80 bani/litrul – YouTube

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie