Prețul cărnii de porc ar putea scădea dacă fermele se implică în susținerea reproducției

Cele mai urmărite

Preţul cărnii de porc ar putea scădea odată cu operaţionalizarea fermelor care au aplicat la programul de susţinere a reproducerii suinelor, judeţul Buzău având posibilitatea de a deveni un hub naţional al producţiei de material genetic, apreciază conducerea Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ).

Ministerul Agriculturii derulează două programe de susţinere a crescătorilor de suine şi păsări pentru activitatea de reproducţie. La nivelul judeţului Buzău 10 ferme au aplicat pentru programele guvernamentale. Potrivit DAJ Buzău, există un vid pe piaţa locală privind materialul genetic, o lipsă care a generat probleme financiare crescătorilor de animale, scrie Agerpres.

„Continuă, foarte important, programul de reproducţie despre care nu prea se aminteşte foarte mult. Noi, Buzăul gestionăm 70 de milioane de euro prin programul de reproducţie în ferme de porci şi pasăre. Sunt zece beneficiari care derulează acest proiect, în diverse stadii de evoluţie.

Buzăul va deveni un hub, dacă pot să spun aşa al producţiei de material genetic. Dacă se vor duce aceste programe până la capăt, Buzăul va fi din nou pe primul loc, va fi generator de material genetic pentru porc şi pasăre, ceea ce înseamnă că foarte multe ferme de îngrăşat porc şi pasăre vor cumpăra din Buzău material pentru creştere.

Este deosebit de important economic pentru judeţ şi pentru economia naţională pentru că dacă întrebaţi crescătorii de porc sau de pasăre, ei achiziţionau de afară produsele respective, din Ungaria, Polonia, Bulgaria. Iată că de data aceasta sperăm să generăm un plus de valoare demult aşteptat, fiind şi un vid pe acest segment al pieţei”, a declarat pentru Agerpres directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Reproducţia suinelor şi a păsărilor în România ar avea impact financiar major asupra preţului de achiziţie al purceilor şi păsărilor, fapt ce ar putea genera scăderea preţului cărnii.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie