Fermierii primesc încă un ajutor în plus, pentru consumul de motorină din 2022

Cele mai urmărite

Fermierii români vor primi în acest an o subvenţie pe 50% din consumul de motorină pe anul 2022, un ajutor în plus faţă de sprijinul acordat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Această schemă de ajutor de stat urmează să fie aprobată în Guvern în următoarele două săptămâni, a declarat pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„În următoarele două săptămâni, Guvernul României prin Ministerul Agriculturii va veni cu o schemă de ajutor de stat pentru fermierii români din sectorul vegetal, care vor primi o subvenţie pe 50% din consumul de motorină din anul 2022. Vorbim aici pentru porumb, rapiţă, floarea soarelui şi orz, deoarece pe grâu s-a dat o schemă de ajutor. Practic, fermierii vor primi, pe lângă cei 1,56 lei pe acciză, încă 2 lei pe litru, ceea ce înseamnă un sprijin de 3,56 lei/litru de motorină.

Avem o situaţie clară prin APIA prin care în anul 2022 am dat acciza la motorină, acele documente sunt depuse, nu trebuie decât o simplă cerere din partea fermierilor şi noi putem face plata de 2 lei pe litru pentru 50% din consumul de motorină din anul 2022.

Am găsit această formă juridică şi legală de a acorda aceşti bani, pentru a nu ne aduce în faza în care prin controalele pe care urmează să le facă Comisia Europeană să dăm explicaţii sau să solicităm fermierilor români banii înapoi pe aceste ajutoare”, a explicat ministrul Agriculturii.

Barbu susţine că acest ajutor va fi pre-notificat la Comisie, va fi „doar o înştiinţare a Bruxelles-ului”, însă până la 30 septembrie acest act normativ trebuie aprobat, iar până la 31 decembrie banii trebuie să fie în conturile fermierilor.

Cele mai noi știri

„Orice om normal la cap ar pleca imediat din această țară!”

Vorbeam ieri, pe la prânz, cu un om deosebit, care face agricultură în România și cam asta a fost...

Articole din aceeași categorie