Târgul pâinii, în București

Cele mai urmărite

Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti împreună cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează între 22 și 24 septembrie 2023, Ziua Satului Românesc, unde se va derula și Târgul Pâinii.

„Satul românesc este cheia înțelegerii noastre ca români în marele cor al națiunilor europene, este locul în care trecutul se întâlnește cu prezentul pentru a pregăti viitorul. Satul vorbește despre istoria profundă a țării. El nu vorbește prin evenimente glorioase, nu reține date istorice de anvergură, eroii satelor sunt anonimi, cel mai adesea; satul vorbește însă prin viața de zi cu zi a locuitorului, condiționat încă de fertilitatea pământului, de ploi și soare, de recoltele culese la finele anotimpurilor, care se scurg cu ritmicitate după ceasul cosmic al universului, nu după cel grăbit al omului modern”, spune conf. univ. dr. Paula Popoiu, director general al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. Cu această ocazie, vizitatorii sunt invitați la Târgul pâinii.

Prin acest eveniment se dorește a se observa complexitatea valențelor alimentului care ocupă un loc important în orice civilizație; astfel, se subliniază atât rolul social al pâinii, de  aducere împreună a comunităților, cât și cel magico-ritualic, spiritual, de element apotropaic sau chiar oracular.

Sub variate forme, de la cea rotundă asociată simbolurilor solare, la cea împletită care amintește de dualismul universal, sau chiar antropomorfă (colindeții sau bolindeții), pâinea a însoțit marile evenimente din viața omului, marcând pragurile spre un nou început, ce se dorește plin de prosperitate, speranță, bucurie.

Aceasta este prezentă la nașterea copilului, la nuntă, dar și la înmormântare, văzută ca o trecere spre viața veșnică. Pâinea este element central al ritualului religios – darul suprem făcut de Dumnezeu omului, prin care se săvârșește unirea cu Iisus Hristos în Taina Euharistiei: ”Luați, mâncați; acesta este Trupul Meu”.

Lumea pâinii vi se deschide în curtea Muzeului Satului, de Ziua Satului Românesc, spre a-i cunoaște tainele și puterile nebănuite, bucurându-vă de nenumăratele arome și forme pe care le îmbracă, de la cea tradițională, ce amintește de copilăria din curtea bunicilor, până la cele mai surprinzătoare creații.

Vor fi prezenți brutari artizani, producători, comunități, ambasade ale unor țări prezente în România care ne vor prezenta tradițiile lor reunite în jurul pâinii noastre cea de toate zilele.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie