41 juninci gestante, blocate la granița cu Turcia. Multe dintre animale au murit în camion

Cele mai urmărite

Un camion încărcat cu 41 de juninci gestante cu proveniența din județul Satu-Mare și destinația Turcia, a fost blocat la granița dintre Bulgaria și Turcia (Kapikule) pentru multiple ilegalități, anunță organizațiile Animals Angels, Animal Welfare Foundation și Animals International care s-au sesizat cu privire la acest caz.

Investigatorii organizațiilor au sosit la fața locului duminică, 17 septembrie pentru a documenta cazul. Primele informații obținute sunt că unele animale au început să fete în camion. Au murit atât acestea, cât și puii lor. Motivul pentru care acest camion nu a trecut granița este că autoritățile turce au constatat că animalele nu aveau documente care să ateste starea de sănătate și vaccinările obligatorii.

Camionul înmatriculat în Bulgaria a plecat de la Satu-Mare pe 18 august și a ajuns la Kapikule pe 22 august. De atunci și până luni, 16 septembrie, animalele au stat în plin soare la Kapikule în propriile dejecții din camionul în care au fost încărcate inițial. Autoritățile turce nu au permis descărcarea animalelor în țarcurile amenajate la graniță pentru situații de urgență. Proprietarul animalelor din România a încercat să ducă animalele înapoi la Satu-Mare, dar nu i s-a permis.

Astfel, luni, 16 septembrie, animalele care au supraviețuit au fost mutate în alt camion cu numere de înmatriculare de Turcia pentru a fi transportate către un alt client în Erbil în Irak. Distanța de parcurs de la Kapikule la Erbil este de 2.118 km, iar autoritățile turce au permis tranzitarea țării. România nu are certificate veterinare de sănătate pentru exportul de bovine către Irak, deci transportul este ilegal. România are cu Irakul doar acord de export pentru cai.

Investigatorii organizațiilor pentru protecția animalelor au mai făcut următoarele constatări:
– densitatea maximă admisă a animalelor din camion a fost depășită;
– planificarea transportului a fost deficitată;
– transportul nu are plan de contingență;
– animalele extenuate, rănite, muribunde sau care au fătat nu au primit niciun fel de ajutor;
– s-a încălcat prevederea Regulamentului 1/2005 care obligă autoritățile să descarce animalele reținute mai mult de 2 ore.

„Destinația Turcia este în vizorul Comisiei Europene de mai mult de un deceniu. Mulți bani europeni s-au băgat în schimbarea situației, dar cu ce rezultate? Maltratarea animalelor continuă la fel ca acum 12 ani. Autoritățile, veterinarii și transportatorii continuă să ignore cerințele obligatorii de bunăstare animală, iar acestea suferă. Este timpul să se oprească acest comerț”, a dăugat Julia Havenstein, directorul Animals Angels.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie