La invitația vicepreședintelui ACCPT, Dan Tiberiu Stan, am vizitat pe 7 octombrie 2023, platforma Ziua Porumbului Iași. Anul acesta, s-a organizat în ferma Vic Start 2003 din Movileni, administrată de frații Râmbu și aproape 50 de hibrizi de porumb au intrat în competiție.
Locul de desfășurare a fost la ieșirea din Movileni, pe partea dreaptă spre Potângeni, și era bine semnalizată. Așa că nu aveți cum să o ratați!
„Avem 10 producători de porumb cărora le mulțumim că au acceptat această competiție, chiar dacă nu este cel mai înalt nivel, dar este o competiție în condițiile acestui an, în condițțile din Movileni. Și avem aproape 50 de hibrizi de porumb pe care i-am crescut de la bobul de sămânță până la recoltă”, ne-a spus Cristian Stoica, președintele Asociației Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice Iași (ACCPT) și membru APPR.

Dintre firmele care au avut hibrizi pe platforma de testare amintim pe: RAGT Semințe, Ciproma SEM, Institutul de Fitotehnie ”Porumbeni”, Expert Agribusiness – Seminte si pesticide – Fundulea, Bayer Crop Science România, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea, Syngenta Romania, Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Turda și ROUA Semințe.

„Am constatat că genetica răspunde nevoilor noastre, iar hibrizii noi, de la mai multe companii, au depășit vechii campioni, ceea ce înseamnă că este un progres. Le mulțumesc firmelor care s-au înscris și s-au expus riscului de a fi pe locul 2, sau 3, ori 4. Drept urmare au fost și firme care nu au acceptat competiția în acest an. Și mai pot să vă spun, că nu ne putem uita la cel mai bun hibrid dintre toți, trebuie să ne uităm pe grupe FAO, pentru a avea o recoltare treptată, cu umiditatea corectă, așadar contează fiecare grupă ce câștigători are”, ne-a explicat Tiberiu Stan, vicepreședinte ACCPT.

„Noi suntem o asociație care însumăm aproape 60.000 ha și are toată încrederea în această platformă. Personal, eu am stat pe combină împreună cu Marius Scarlat, pentru a ne asigura că rezultatele sunt cele corecte și să ne putem informa bine fermierii. Plus că suntem membri în Asociația Producătorilor de Porumb din România și aceste rezultate se centralizează și la nivel de țară”, a mai adăugat acesta.
Interviul integral îl regăsești pe pagina noastră de Facebook, Sens&Contrasens în Agricultură, la următorul link:
Să le admirăm combativitatea și, de ce nu, curajul de a participa într-o întrecere onestă în față clienților!
