PepsiCo a inaugurat investiția în trei linii automatizate de producție în fabrica Star Foods din Popești-Leordeni, unde produce chipsuri și gustări, printre care cunoscutul brand Lay`s. Reprezentanții companiei susțin că 90% din cartofi și ulei provin din România, însă sunt nevoiți să le ofere fermierilor soiuri noi de cartofi care să reziste la temperaturile mari. De asemenea, își doresc cartofi de calitate și în cantități mari.
Investiția totală, care fusese anunțată anul trecut, s-a ridicat la 100 de milioane de dolari și include și un nou depozit automatizat, care încă este în curs de construcție și va fi inaugurat în 2024, scrie economedia.ro
Așadar, compania și-a dublat capacitatea de producție de chipsuri în România, dar provocarea este alta. Compania spune că obține 90% din cartofi și ulei din România, însă afirmă că schimbările climatice sunt o problemă majoră, astfel că este nevoită să dezvolte și să le ofere fermierilor cu care lucrează soiuri noi de cartofi rezistente la temperaturile mai mari. Totodată, vor avea nevoie de fermieri care să producă cartofi de calitate, în cantități mari.
„Avem fermieri români în Bacău, Covasna, Brașov și alte câteva județe, pe care ii ajutăm să se dezvolte și să își crească capacitățile de producție. Lucrăm în total cu 25 fermieri, iar suprafața totală cultivată cu cartofi este aproximativ 1.500 de hectare”, a declarat Marius Munteanu, coordonator programe „agro” în cadrul PepsiCo.
Însă schimbările climatice înrăutățesc lucrurile de la an la an, spun reprezentanții companiei.
„Cartoful e o cultură tehnică, iar temperaturile mari afectează foarte mult producția și cantitatea produsă pe hectar. PepsiCo încearcă să vină cu soiuri proprii pe care le dezvoltă și de la an la an am găsit soiuri care să aibă rezistența mai mare la temperaturi extreme, cu producție la hectar mai bună. Ajutăm fermierii, pentru că marea majoritate spun că nu se mai poate face agricultură, mai ales fără irigații. PepsiCo îi ajută să își achiziționeze sisteme de irigații, utilaje și depozite. Doar puțini fermieri au mai rămas la un nivel scăzut în ce privește dotarea cu mașini și sisteme de irigații”, a declarat Marius Munteanu pentru economedia.ro
El mai spune că este complicat de asemenea, pentru companie să găsească fermieri care să livreze cantitate și calitate. „Zonele în care cultivăm cartofi sunt cele tradiționale. Deja fermierii importanți din țară sunt în rețeaua noastră. Cu siguranță va fi o provocare foarte mare să mai găsim fermieri”.