Ionel Mortu: „O plantă sănătoasă trece cu bine peste boli și dăunători!”

Cele mai urmărite

Biostimulatorii ecologici pot ajuta o plantă să fie rezistentă și puternică în fața provocărilor. Produsele BioHumusSol au fost testate de Ionel Mortu, manager general Chimagri Brăila, pe vremea când era director tehnic la Agricost-Aldahra IMB și a observat rezultate pozitiv-palpabile.

„În anii trecuți, am testat produsele BioHumusSol. Nu au foarte multe produse în ofertă, dar atâtea câte sunt, în jur de 7-8 pot spune că sunt foarte bune, organice. Iar, noi, fermierii, ar trebui să ne adaptăm la acest tip de produse. Dacă noi avem o plantă viguroasă și venim de la bun început cu un biostimulator, atunci planta se va ancora mai bine prin sistemul radicular, va acumula apă și nutrienți mult mai bine. Așadar, vom avea o plantă viguroasă și mult mai rezistentă atât în fața dăunătorilor, cât și a bolilor”, ne-a explicat Ionel Mortu.

Discuția a avut loc în platforma Expo Stine de la Însurăței, județul Brăila, platformă realizată în ferma lui Nicu Rîșnoveanu. Laurențiu Oprea, director tehnic BHS BIOINOVATION Buzău, ne-a fost alături pentru a oferi și opinia unui specialist în biostimulatori certificați bio.

„Și noi încurajăm fermierii să încorporeze resturile vegetale, fiindcă este nevoie de o tehnologie mixtă. Solul are nevoie să îi dăm înapoi ceea ce consumăm și atunci prin încorporarea resturilor vegetale și ajutarea în descompunere mai rapidă, de exemplu cum îl avem pe BioHumusSol care ajută la o descompunere mai rapidă. De asemenea, cu ajutorul mircoorganismelor din acest produs, dăm un plus de vitalitatea în sol, ajutăm la refacerea structurii solului și la creșterea organismelor din sol care dau nutrienții de care planta are nevoie”, ne-a spus Laurențiu Oprea.

Am discutat la capul locului de viitorul Agriculturii în contextul Green Deal. De cum se vor descurca fermierii în noile realități europene dictate de viziunea verde a Parlamentului European. O viziune politică care schimbă paradigma Agriculturii, iar Ionel Mortu a reușit să concretizeze în câteva minute modul în care domnia sa a înțeles să meargă mai departe.

Toate acestea în platforma Expo Stine din Însurăței, județul Brăila, în ferma distinsului fermier brăilean Nicu Rîșnoveanu, unde am văzut cum arată în acel moment cultura de soia și porumbul așa zis pitic, cumva cu o talie redusă, versus celui convențional. Porumb semănat la 50 cm între rânduri în tehnologia Hp (high population) adică cu densități mari de până la 120.000 plante/ha.

Interviul integral îl puteți urmări pe canalul nostru de Youtube, la următorul link:

I. Mortu: „O plantă sănătoasă trece cu bine peste boli și dăunători!” – YouTube

Cele mai noi știri

Forumul APPR cere plata urgentă către toți fermierii a subvențiilor pentru campania 2024

Forumul APPR atrage atenţia asupra nevoii stringente a fermierilor de a încasa urgent subvenţiile aferente campaniei 2024, care constituie...

Articole din aceeași categorie