Cum arată producția de bere din România, din anul 2003 și până în 2022

Cele mai urmărite

Producţia de bere a României a atins în 2022, cifra de 15,8 milioane de hectolitri, în scădere cu 5% faţă de anul 2021, pe fondul reducerii consumului.

Dacă în 2008 producţia a ajuns la un maxim istoric de peste 20 de miloane de hectolitri, în anul următor indicatorul a scăzut brusc la 17,6 milioane de hectolitri. Odată cu revenirea economiei s-a văzut şi majorarea consumului, astfel că în 2012 producţia a revenit la un nivel de peste 18 milioane de hectolitri, arată datele Asociaţiei Berarii României analizate de ZF.

Ulterior, în ultimul deceniu, producţia de bere a rămas stabilă în jurul valorii de 16 milioane de hectolitri, cu o experţie – anul 2014.

Însă, la acea vreme începea să fie mai vizibil trendul berii artizanale, astfel că în 2014 existau deja şapte afaceri în acest domeniu. În 2018-2019 a fost un boom, s-au deschis foarte multe microberării, însă ulterior explozia s-a mai temperat având în vedere că piaţa din România nu a putut înghiţi toată producţia micilor afaceri.

Şase firme active în producţia de bere au fost înfiinţate anul trecut, conform datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, mai puţine decât în 2022. În anul 2021, existau 85 de afaceri de tip microberărie, cu şapte mai mult decât în anul anterior.

Cele mai noi știri

Noi măsuri pentru sprijinirea fermierilor din sectoarele pescăresc, suin și vegetal

Ministrul Florin-Ionuț Barbu a condus o serie de întâlniri importante la sediul MADR, alături de reprezentanții asociațiilor și federațiilor...

Articole din aceeași categorie