200 de mori mari s-au închis pentru că nu își puteau vinde produsele pe piață

Cele mai urmărite

România are 200 de mori mari închise, pentru că nu mai au posibilitatea de a accesa piața care este acaparată de retaileri. Iar, 80-85% din ceea ce înseamnă retailer la noi în țară, este deținut de multinaționale, a susținut președintele Federației Naționale Pro Agro, Ionel Arion, într-o dezbatere.

„Ce lipsește fermierilor – și nu doar fermierilor – este accesul la piață și accesul la finanțare. Băncile nu au apetența să finanțeze business-ul pe mai mult de 4 – 5 ani. O investitie in procesare, prelucrare, nu se amortizeaza în 2, 3, 5, 7 ani, ci mult mai mult, pentru că piața, deși aceste doua chestiuni sunt interconectate, oferă marje de profit mai mari decât îti impun contractele cu retailul. Și aici vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că 80 – 85% din ceea ce înseamnă retailer din România este deținut de multinaționale. Sunt companii cu putere mare de negociere, cu putere mare de influențare a factorului politic.

Avem în România 200 de mari mori închise pentru ca nu mai au posibilitatea de a accesa piața, pentru că este atât de agresivă această dezvoltare pe retail și controlul capacităților de materie procesată care intră în piața aceasta de retail. Faptul că azi retailul, sub branduri proprii, aduce și ambaleaza aceste produse pe care noi le-am putea obține aici, este clar ca nu putem concura cu propriul brand al supermarketului”, a afirmat Arion.

Acesta a adăugat că investitorii naționali nu beneficiază de posibilitatea finanțării de pe piețele externe, concluzia fiind că România „a uitat să mai facă diplomație agroalimentară”.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie