România preia mandatul de Vicepreședinte al Grupului de Lucru „Plăți directe” la COPA-COGECA prin Liliana Piron

Cele mai urmărite

Începând din luna noiembrie, Liliana Piron (foto: dreapta), director executiv al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR și membru activ al Alianței pentru Agricultură și Cooperare (AAC), preia mandatul de Vicepreședinte al Grupului de Lucru „Plăți directe” în cadrul COPA-COGECA, cea mai importantă structură a fermierilor și a cooperativelor agricole din UE, reprezentând peste 22 de milioane de fermieri și familiile acestora, dar și aproximativ 22.000 de cooperative din spațiul european.

În urma votului exprimat în cadrul ședinței din 16 noiembrie, noua conducere a grupului de lucru este: Președinte – Vincenzo Lenucci (Italia), Prim-Vicepreședinte – Liliana Piron (România), Vicepreședinte  – Maria Skovager (Danemarca).

Alianța pentru Agricultură și Cooperare consideră că România și implicit țările membre UE din Europa de Est au o șansă foarte bună să aibă în această poziție un reprezentant care să cunoască condițiile pedoclimatice diferite, specifice acestei regiuni și care poate, astfel, acționa pentru o mai bună promovare a intereselor României și țărilor est-europene.

Din noul său rol, susținută de colegii săi din LAPAR și AAC, Liliana Piron va face demersuri în mod prioritar pentru susținerea aplicării flexibilităților adecvate și menținerea derogărilor la nivelul UE pentru GAEC 7 și GAEC 8, pentru a preveni pierderile economice suplimentare pentru fermierii care sunt afectați deja de situația geopolitică actuală, efectele fenomenelor meteorologice extreme și creșterea costurilor de producție.

”Avem nevoie de unitate în această perioadă la nivelul Uniunii Europene, avem responsabilități față de toți fermierii din UE și, în mod particular, față de fermierii din țara noastră. Cred cu tărie că este important să cunoaștem nevoile existente și să acționăm unitar pentru a identifica cele mai bune soluții pentru problemele specifice cu care se confruntă fermierii și cooperativele agricole.

Eu și colegii mei din Alianța pentru Agricultură și Cooperare pledăm pentru elaborarea unor strategii coerente și aplicarea unor programe și politici care să susțină fermierii în asigurarea profitabilității și sustenabilității afacerilor lor”, consideră Liliana Piron, director executiv LAPAR.

Un alt subiect care trebuie analizat cu priporitate îl reprezintă prevederile actuale din regulamentul european care obligă fermierii să lase teren necultivat în fermele lor. În condițiile în care există posibilitatea ca după anul 2027 structura Uniunii Europene să fie alta prin aderarea unor noi state la spațiul comunitar, va trebui rediscutată obligația fermierilor de a lăsa terenul necultivat, oferind flexibilitate pentru statul membru care are posibilitatea de a asigura îndeplinirea țintelor asumate. Este important să existe mai multe măsuri disponibile care să se concentreze pe producția durabilă, mai degrabă decât pe scoaterea terenurilor din producție.

”În ultimii ani, în România s-au depus eforturi financiare importante pentru readucerea în producție a terenurilor agricole abandonate, iar acum regulamentul actual obligă pe fermierii noștri să identifice terenuri în cadrul propriilor ferme pe care să le scoată din producție.

Eu și colegii mei considerăm că soluția pentru îndeplinirea acestei ținte europene este ca obiectivul să fie asumat la nivel de țară, respectiv 5% din suprafața agricolă a țării să rămână necultivat. Totodată, este important să ținem cont de războiul care se desfășoară la granițele noastre, care perturbă semnificativ procesele de producție, activitățile de procesare, rutele de transport, prețurile produselor agricole, cu impact în profitabilitatea și stabilitatea afacerilor agricole.

România este un important producător agricol, care contribuie semnificativ la siguranța alimentară din regiune dar și din alte regiuni ale globului. În contextul acestui război, calea de urmat nu este să reducem producția agricolă ci dimpotrivă, să căutăm soluții s-o menținem sau chiar s-o creștem, luând toate măsurile necesare pentru a proteja mediul și biodiversitatea”, consideră Liliana Piron.

De asemenea, Liliana Piron va reprezenta România în continuare în cadrul Grupurilor de Lucru „Dezvoltare Rurală” și „Aspecte juridice și fiscale” ale COPA-COGECA, din care face parte din anul 2020.

Liliana participă activ la dialogul social pentru politicile agricole la nivel european și național. Împreună cu colegii săi din LAPAR și din Alianță, are o excelentă comunicare și cooperare cu administrația națională, fermieri, consilieri agricoli și alte organizații în ceea ce privește implementarea PAC la nivel național.

În România, Liliana Piron este membru în Comitetul de Monitorizare pentru Planul Național Strategic, în cadrul căruia și-a concentrat eforturile pe dezvoltarea și implementarea măsurilor PAC, având o contribuție directă semnificativă în definirea termenilor pentru Pilonii 1 și 2, cu accent pe eco-scheme și sprijinul cuplat.

Cele mai noi știri

Cod galben de averse însemnate, până vineri după-amiază

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod galben de averse însemnate cantitativ, valabilă până vineri după-amiaza...

Articole din aceeași categorie