Ionuț Lungoci, CEO al Vegetal România Integrat, Cooperativă Agricolă de Grad 3

Cele mai urmărite

Din luna septembrie a acestui an, Ionuț Lungoci este CEO al Vegetal România Integrat, Cooperativă Agricolă de Grad 3. Formațiunea fost înființată în acest an, la inițiativa celor 28 de membri fondatori – Cooperative Agricole – și are ca scop dezvoltarea spre procesare și scurtarea lanțului de vânzare de la producător spre consumatorul final.

Mai clar, din punct de vedere juridic Cooperativa de grad 3, conform legii 566/2004 este formată exclusiv din Cooperative Agricole și reprezintă cel mai înalt grad de asociere economică modernă al cooperativelor agricole. Cele 28 de cooperative membre însumează aproximativ 110.000 ha dispuse la nivel național, reprezentând fermieri producători de cereale și oleaginoase majoritar, dar și proteaginoase, furaje, cartofi și sfeclă de zahăr.

O parte din cooperativele membre procesează sau sortează materia primă obtinând produse cu valoare adaugată, respectiv: semințe certificate destinate însămânțării, peleți și brichete din paie, sroturi, urluială, peleți furajeri din lucernă sau după o rețetă solicitată, cartofi sortați și ambalați.

Inițial, cooperativele membre au aderat la Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV, uniune de formă ONG, constituită din cooperative, pentru reprezentare în dialog civil la nivelul României și Uniunii Europene, ulterior acestea s-au coagulat urmărind interesul economic în Cooperativa de Grad 3.

Ce urmărește această nouă formațiune? Promovarea intereselor economice ale membrilor în conformitate cu principiile cooperatiste de tip european, transabilitatea producției agricole, calitate constantă, reciprocitatea din punct de vedere economic, dezvoltarea durabilă a cooperativelor membre și a fermierilor care fac parte din acestea.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie