Ionuț Mortu: „Haideți să oprim cu toții agricultura clasică! Să trecem la minimum-till”

Cele mai urmărite

Directorul general de la Chimagri, Ionuț Mortu este de părere că fermierii ar trebui să nu mai folosească plugul și să treacă la minimum-till sau chiar la zero lucrări. Acest lucru, ar duce la o îmbunătățire a structurii solului, dar și o scădere semnificativă a cheltuielilor comparativ cu aratul. Declarația a avut loc în cadrul evenimentului Sens & Contrasens în Agricultură, organizat pe 11 noiembrie 2023, la Buzău, unde au participat aproximativ 120 de persoane.

Tema centrală a evenimentului a fost: „Cum rămâi profitabil în agricultură?”, iar Ionuț Mortu a răspuns la această întrebare. „Pe drum spre eveniment, am văzut numai tractoare care arau cu plugul suprafețe mari. Haideți să oprim cu toții agricultura clasică! Să trecem la minimum-till sau de ce nu? la zero lucrări! Noi de 12 ani mergem pe minimum-till și urmează să trecem la no-till.

Ca și rezultat, pot să vă spun că în primii trei ani, producția stagnează, nu vor exista creșteri semnificative. Dar în niciun caz, producția nu se va diminua. Dar după trei ani, dar mai ales după al patrulea an, se vede o îmbunătățire a structurii solului, iar cel mai important este că avem o economie din faptul că nu mai arăm, facem o singură trecere cu grapa cu discuri, după care semănăm”.

Mulțumim pentru suport în organizarea evenimentului din 11 noiembrie 2023, marca Sens & Contrasens în Agricultură în parteneriat cu BHS BIO INNOVATION:

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie