Record pentru România. Valoarea cerealelor a depășit pragul de 5 mld euro

Cele mai urmărite

Valoarea cerealelor produse de România în 2021 (ultimul an pentru care există date agregate), s-a cifrat la peste 5,6 miliarde de euro, un record pentru țara noastră, conform Eurostat. Astfel că, România s-a reîntors pe poziția a patra între marii producători de cereale europeni, surclasând Italia.

Au existat ani, 2018 și 2019, spre exemplu, când țara noastră a fost al treilea cel mai mare producător de cereale în funcție de valoarea acestora, notează economica.net, citat de agrobiznes.ro

România, conform ultimelor date disponibile (2021), este al patrulea cel mai mare producător de cereale din Europa din punct de vedere al valorii cerealelor produse, după Franța, Germania și Spania, arată datele Eurostat.

Luând în calcul prețurile de bază, fermierii locali au generat marfă (cereale, inclusiv semințe) în valoare de peste 5,6 miliarde de euro, cu 2,6 miliarde de euro în plus față de anul anterior, ceea ce le-a permis să îi surclaseze pe fermierii italieni a căror marfă valora în 2021, aproximativ 5,1 miliarde de euro.

Este vorba despre un record al ultimilor ani, având în vedere că nu s-a mai depășit pragul de 5 miliarde de euro până acum. În 2019, valoarea cerealelor produse în România s-a cifrat la 4,7 miliarde de euro, iar în 2018 a fost de 4,8 miliarde de euro.

Valoarea cerealelor produse în Franța s-a ridicat la 14,6 miliarde de euro, în Germania, producția de cereale a generat 8,2 miliarde de euro, iar producția din Spania 6,1 miliarde de euro.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie