Clubul Fermierilor Români dorește acces liber pentru fermieri la noile tehnici genomice, subliniind beneficiile

Cele mai urmărite

Clubul Fermierilor Români susține accesul liber și necondiționat al fermierilor europeni la Noile Tehnologii Genomice (NTG 1 și 2), alături de cele convenționale, pentru a cultiva plante mai rezistente la boli și dăunători, care necesită mai puțină apă și îngrășăminte, pentru a evita falimentul fermelor și pierderea competitivității câștigate în zeci de ani cu investiții imense, pentru a putea face față provocărilor determinate de schimbările climatice și a răspunde cerințelor nejustificate, impuse de strategiile subesecvente Pactului Ecologic European, de diminuare a cantității utilizate de pesticide și îngrășăminte.

„Sistemele agroalimentare europene și implicit, cele din România se află sub o presiune foarte mare din cauza impactului schimbărilor climatice, a volatilității piețelor și prețurilor. Presiunea economică crește semnificativ prin restricțiile pe
care le-a impus noua Politică Agricolă Comună și cerințele strategiilor Farm to Fork și Biodiversitate. Acest lucru se traduce printr-un impact pe consumul de îngrășăminte (care ar trebui redus cu 20% până în 2030) și pesticide (care ar trebui reduse cu 50% la nivelul UE până în 2030), dar și pe resursele disponibile – apă și teren.

În final, vor rezulta pierderi mari de productivitate și competitivitate ale fermelor europene. În condițiile sus-menționate, fermierii europeni au nevoie de plante mai rezistente la boli, dăunători și cu un consum mai redus de apă și îngrășăminte”, se arată într-un comunicat al Clubului Fermierilor Români.

Opțiunile existente sunt foarte limitate, singura alternativă viabilă fiind reprezentată de noile tehnici și tehnologii, respectiv, accesul la genetica superioară pentru asigurarea competitivității.

După 15 ani, răstimp în care, pe plan global, s-au dezvoltat aceste noi tehnologii genomice, UE a supus negocierilor în Consiliul UE și în Parlament un Regulament referitor la Noile Tehnici Genomice (NTG). Comisia Europeană a obținut, pentru această propunere de Regulament, aprobările de la
instituțiile de interes. În primul rând, de la EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară), dar și de la oameni de știință, prin Centrul comun de cercetare (JRC) al CE.

Specialiștii afirmă că varietățile NTG1 sunt sigure pentru consumul uman și animal și că sunt asimilate varietăților convenționale deoarece, prin tehnologiile aplicate NTG1, se aduc în 2-3 ani ameliorări ale plantelor în mod similar cu cele realizate de cercetători în 15-20 ani în câmp.

Ca atare, Clubul Fermierilor susține ca fermierii români și europeni să nu fie discriminați față de țările terțe în ce privește accesul la noile tehnologii genomice, pentru asigurarea rezilienței și competitivității. Altfel, Uniunea Europeană va importa produse NTG, mai ieftine decât cele europene, punând în inferioritate și la risc fermierii europeni.

În ceea ce privește aspectele comerciale, Clubul Fermierilor Români dorește continuarea negocierilor pentru asigurarea unui cadru care să nu fie restrictiv/prohibitiv pentru fermierii români în ceea ce privește accesul la genetica avansată, atât din punct de vedere al costurilor, cât și al aspectelor legate de drepturile de proprietate intelectuală.

Referitor la posibilele limitări invocate în ceea ce privește exportul de NTG în viitor, de către România, Comisia Europeană a dat asigurări că a abordat subiectul în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului și că această organizație a menționat că plantele NTG fac deja obiectul comerțului mondial și nu au fost probleme de respingere datorită faptului că plantele NTG sunt internațional recunoscute ca fiind similare plantelor convenționale.

Clubul Fermierilor susține că adoptarea noului regulament nu trebuie să aducă nicio barieră comercială fermierilor români, asigurându-ne că nu vor exista impedimente în continuarea exporturilor în țările terțe din Orientul Mijlociu, Nordul Africii și Golful Persic.

Beneficiile noilor tehnologii inovatoare care creează perspectivele unor oportunități semnificative pentru fermieri și societate sunt:

  • Creșterea producției: Noile Tehnici Genomice permit fermierilor să dezvolte plante cu randamente mai mari și o mai bună rezistență la boli și dăunători. Acest lucru contribuie la creșterea producției agricole și la asigurarea unei aprovizionări constante cu alimente.
  • Reducerea utilizării pesticidelor: Prin ameliorarea de precizie, plantele rezistente la boli și dăunători necesită mai puțină intervenție chimică. Astfel, se reduce utilizarea pesticidelor, protejând mediul și sănătatea consumatorilor.
  • Adaptabilitatea la schimbările climatice: NGT permit dezvoltarea plantelor care pot rezista la temperaturi extreme și la condiții de secetă. Această adaptabilitate este esențială în contextul schimbărilor climatice pentru menținerea securității alimentare.
  • Gestionarea sustenabilă a resurselor: Ameliorarea plantelor necesită mai puțină apă și nutrienți pentru a se dezvolta, contribuind la o utilizare mai eficientă a resurselor naturale.
  • Noile Tehnici Genomice constituie un progres semnificativ în domeniul științelor
    agricole, reprezentând un pas mare către un viitor în care ameliorarea plantelor va contribui la o agricultură mai eficientă și durabilă, adaptată la cerințele de mediu și climă ale Pactului Verde European.
Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie