Aurel Petruș: „În agricultura ecologică, aproape 10% din producție o pierzi”

Cele mai urmărite

Lucrează de peste 20 de ani în agricultura ecologică, gestionează peste 1.000 de ha în acest sistem și de-a lungul timpului, a realizat numeroase investiții în cultură, în special în irigații, în ultimii ani. Este vorba despre Aurel Petruș, fermier din Călărași. Acesta a menționat în cadrul evenimentului Sens & Contrasens în Agricultură, organizat pe 11 noiembrie 2023, la Buzău, că în agricultura ecologică trebuie însă, să fii pregătit că aproape 10% din producție o vei pierde, din diverse motive.

„În agricultura ecologică, trebuie să fii pregătit că aproape 10% din producție o vei pierde, din motive de îmburuienare, atac de dăunători, atac de păsări, de ciori etc. Noi suntem în agricultura ecologică cu acte în regulă, iar majoritatea producției merge în Austria, Germania sau Italia – state unde agricultura ecologică și produsul ecologic este căutat și are valoare. Din punctul acesta de vedere, România se află pe ultimele locuri în UE. Vă spun că în Noua Politică Agricolă Comună 2023-2027, țara noastră nu și-a propus decât o țintă de 6%, deși toată Uniunea își propune 30%”, a explicat fermierul.

De asemenea, el este de părere că partea de procesare ar trebui făcută prin intermediul cooperativelor agricole. În acest fel, s-ar putea realiza o procesare la un nivel mult mai mare și mai eficient pentru fermier, care se va întoarce spre el.  

Mulțumim pentru suport în organizarea evenimentului din 11 noiembrie 2023, marca Sens & Contrasens în Agricultură în parteneriat cu BHS BIO INNOVATION:

Cele mai noi știri

Ce tehnologii aplică Dan Hurduc și cum și-a scăzut cheltuielile

Ieri, 17 mai 2024, am fost prezenți în ferma Evel-H Company, administrată de Dan Hurduc, din localitatea Costești, județul Vaslui,...

Articole din aceeași categorie