În 2022, UE a importat 397.000 de tone de condimente din țări aflate în afara Uniunii Europene. China a fost sursa principală de condimente, contribuind cu 38% la totalul importurilor de condimente în UE, arată un raport Eurostat.
Pentru a marca sezonul sărbătorilor, ne uităm la diferitele condimente importate de UE. Cel mai importat condiment a fost ghimbirul cu 122.900 de tone, urmat de boia de ardei (109.800 de tone) și ardeiul (62.900 de tone).
China a fost principala țară de origine pentru ghimbir (54%) și boia de ardei (72%), în timp ce ardeiul a fost importat în principal din Vietnam (56%).
Importurile de scorțișoară (16.200 de tone) s-au clasat pe locul patru, cu mai mult de o treime provenind din Indonezia (37%). Turmericul (15.800 de tone) a ocupat poziția a cincea printre cele mai importate condimente, majoritatea importurilor provenind din India (77%). În ceea ce privește anasonul și condimentele aferente (13.600 de tone), Egiptul (34%) a fost principalul furnizor.
Comparativ cu 2012, ponderea condimentelor importate din țările extra-UE a crescut cu mai mult de jumătate (+57%). Importurile UE de ghimbir și turmeric s-au dublat cu peste 149% și, respectiv, +142%, înregistrând cea mai mare creștere dintre cele mai comercializate condimente. Doar importurile de nucșoară au scăzut cu -4% din 2012.