Fermierii afectați de secetă în 2023 pot cere suspendarea ratelor la credit sau leasing

Cele mai urmărite

În ședința Guvernului de ieri, a fost adoptată Ordonanța de urgență pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Actul normativ stabilește măsuri de sprijin cu caracter temporar, pentru o perioadă de până la 31 decembrie 2024.

Măsurile sunt destinate producătorilor agricoli și celor din industria alimentară, în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ale agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Aceștia au dreptul de a solicita creditorilor de tipul instituții de credit sau instituții financiare nebancare, suspendarea obligației de plată a creanțelor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane rezultate din contractele de credit, respectiv leasing, care au fost obținute pentru activități din agricultură și industrie alimentară.

De aceste măsuri beneficiază debitorii ale căror venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de manifestarea fenomenului de secetă pedologică din anul 2023, precum şi de efectele resimţite în sectorul agricol, ca urmare a războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei în luna februarie a anului 2022.

Astfel, în categoria beneficiarilor se regăsesc:

  • producători agricoli persoane fizice;
  • producători agricoli persoane fizice autorizate;
  • întreprinderi individuale și întreprinderi familiale;
  • persoane juridice, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de organizare;
  • întreprinderi mici și mijlocii;
  • societățile agricole grupurile și organizațiile de producători;
  • cooperativele agricole;
  • organismele /organizațiile de testare a soiurilor, de cercetare;
  • universitățile, institutele și stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare.

Beneficiarii acestei Ordonanțe de Urgență sunt producătorii agricoli care au încheiat contracte de credit, respectiv leasing cu instituții de credit sau instituții financiare nebancare și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Cele mai noi știri

Plăți de peste 97 mil lei pentru Campania 2023, între 12-14 iunie

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 12 – 14...

Articole din aceeași categorie