A pornit ca cioban. Acum lucrează 2.400 ha teren. Și e președinte al Clubului Fermierilor Români

Cele mai urmărite

Dorința de a reuși l-a adus acum 32 ani în Dobrogea, pe ciobanul din Poiana Sibiului, Maniu Vonica.

Nu mai văzuse marea până în 1992 când a ales Dobrogea ca să se dezvolte. A învățat să facă și negoț. Deja arabii căutau oaia românească. Iar el a început să priceapă acest business.

A reușit să facă bani și a ales să cumpere terenuri care să îi ofere stabilitate. Deși viața l-ar fi chemat să o trăiască altfel, cu dezmăț.

Echilibrul a venit din familie. Soția lui l-a împlinit și așa cum se spune, în spatele unui om puternic și bogat stă o femeie și mai puternică.

Mi-a plăcut mult în ferma lui Maniu Vonica din localitatea Dunărea, județul Constanța. Ordinea, curățenia, viziunea dar și perspectiva m-au convins că omul sfințește locul! Iar povestea fermierului e de făcut telenovele! Cum a plecat el din Poiana Sibiului ca cioban și unde a ajuns acum. Prin muncă și dorința de a câștiga bani.

„Oile le mai am, nu am renunțat. Aș putea chiar pe viitor să dezvolt mai mult activitatea cu creșterea oilor, poate cu deschiderea unui abator sau dezvoltarea procesării. Am avut multe oi la un anumit moment, chiar câteva mii”, ne-a explicat fermierul.

Maniu Vonica e căsătorit cu o fată din satul lui natal și au împreună trei fete. Și, deja, doi gineri.

Deși pentru familia Vonica acasă înseamnă la Poiana Sibiului, Dobrogea a devenit locul unde au crescut ca oameni de afaceri. Și mărește adăpostul de aici. Practic își construiește casa în fermă.

Fermierul deține în proprietate peste 1.700 ha din cele 2.400 ha pe care le administrează în prezent, ceea ce este absolut deosebit. Are aproape 20.000 t capacitate de depozitare. O centrală fotovoltaică în curtea fermei, dar și un adăpost imens pentru oițele lui. De care nu se milește să se despartă!

Toate acestea vin să completeze imaginea noului președinte al Clubul Fermierilor Romani Fermierilor din România.

Clubul Fermierilor Români

Vezi interviul integral pe pagina noastră de Youtube: 👇

A fost cioban. Acum e președinte al Clubului Fermierilor Români

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie