Lidl a primit cele mai mari amenzi în 2023. Este urmat de Profi și Penny

Cele mai urmărite

Marile lanţuri de magazine au primit amenzi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în valoare de 89 milioane de lei pe parcursul anului 2023, însă încasările au fost la mai puţin de jumătate din această sumă, respectiv 34,67 milioane de lei, potrivit datelor prezentate de preşedintele Autorităţii, Horia Constantinescu, scrie Agerpres. În top 5 al celor mai mari amenzi s-au situat: Lidl, Profi, Penny, Kaufland și Mega Image.

Astfel, retailerul Lidl a fost amendat cu cele mai mari sume, respectiv 24,9 milioane de lei, urmat de Profi cu 17,9 milioane de lei, Penny – 13,4 milioane de lei, Kaufland – 11,2 milioane de lei, Mega Image – 9,8 milioane de lei, Carrefour – 7,1 milioane de lei, Auchan – 3,2 milioane de lei, Metro – 935.000 de lei, iar Selgros a fost amendat anul trecut cu 572.000 de lei.

Preşedintele ANPC a subliniat că mult mai importante sunt amenzile încasate de la aceste companii, care se ridică la 34,67 milioane de lei în 2023. Cea mai mare sumă încasată a fost tot de la Lidl – 13,5 milioane de lei, urmat de retailerul Profi cu 6,6 milioane de lei, Kaufland cu 4,8 milioane de lei, Carrefour – 3 milioane de lei, Penny – 2,9 milioane de lei, Mega Image – 1,9 milioane de lei, Auchan – 1,2 milioane de lei, Metro cu 512.000 de lei şi Selgros cu o sumă încasată de 260.000 de lei.

Din punct de vedere al acţiunilor de control pe primul loc se situează Profi, cu 1.714, iar al numărului de amenzi Lidl, cu 2.282. Auchan se află pe primul loc la valoarea produselor oprite definitiv de la comercializare, cu 7 milioane de lei, iar Profi la numărul de opriri temporare a prestării serviciului, cu 167.

„Vreau să înţelegeţi că acţiunile sunt raportate la numărul punctelor de lucru. Pentru a stabili profilul contravenţional al unui operator economic în opinia noastră trebuie să verifici jumătate plus unul dintre numărul punctelor de lucru ale acestuia pentru a nu spune „a ştii că în judeţul cutare avem probleme, dar restul toate perfecte”. Şi atunci acţiunile se desfăşoară la nivel naţional făcându-se pe rând pentru a se stabili clar ce abateri sunt în general la nivel naţional”, a explicat Horia Constantinescu.

Cele mai noi știri

Se suplimentează bugetul MADR. Vezi la care dintre măsurile de sprijin ajung banii

În Ședința Guvernului din data de 18 iulie 2024 a fost aprobată o Hotărâre privind alocarea unor sume din...

Articole din aceeași categorie