Am ajuns la Brăila, la Aldahra Agricost. Ca să aflu de la Mihai Solomei, managerul general, cum au evoluat prețurile în agricultură în ultimii ani și cum se trece de la minimum-till, la no-till în Insula Mare a Brăilei.
Dar și cum a salvat lucerna dezhidratată anul agricol. Iar despre ploaie nici că e vorba aici. Precipitații foarte puține!
În ceea ce privește inputurile, Mihai Solomei ne-a explicat că prețul acestora este în continuare în creștere. „Dacă facem o retrospectivă a ultimilor 3-4 ani, o să vedeți că inputurile au avut o creștere minimă de 30-40%. Avem însă niște scăderi la îngrășăminte, la gaze, comparativ cu ce era în urmă cu 2 ani. Dar, pentru mine e foarte simplu: costul pe ha s-a mărit cu 40-45% din 2020 și până acum. Și atunci trebuie să găsești soluții, să recuperezi creșterile de cost din inputuri, salarizare, leasing-uri, mașini și utiliaje, din toate”.
Cei peste 1.000 angajați de la Agricost IMB au avut un fond de salarii pe 2023 de peste 20 mil. euro. Chiar de curând s-a aprobat a doua mărire de salarii ca urmare a inflației.
De anul acesta, vor cultiva porumb și floarea soarelui în no-till pe circa 20.000 ha.
„Avem deja experiență pe sistemul no-till – anul trecut am avut vreo 3.500 ha, anul acesta avem 20.000 ha și în mod normal, ar trebui să ajungem în 2- 3 ani, să acoperim 90% din suprafață”, a spus acesta.
Cu cele trei fabrici de prelucrare a lucernei funcționale și peste trei sferturi din totalul suprafeței agricole administrate la irigat, Agricost IMB se gândește la reducerea costurilor de producția, dar și la utilaje mai productive în viitorul apropiat.
Vezi interviul integral realizat cu Mihai Solomei pe canalul nostru de Youtube la următorul link: 👇