Procesatorii au colectat cu 6,2% mai mult lapte de vacă în 2023, comparativ cu anul anterior

Cele mai urmărite

Unităţile procesatoare au colectat, în 2023, de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, o cantitate de lapte de vacă în creştere cu 6,2% faţă de anul precedent, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), după cum notează agerpres.ro

Potrivit statisticii oficiale, în perioada ianuarie – decembrie 2023, producţia de unt a înregistrat cea mai mare creştere (+4,6%), iar producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare) a avut cea mai mare scădere (-4,6%). De asemenea, cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a scăzut cu 21,4%, în intervalul analizat.

La nivelul lunii decembrie 2023, comparativ cu decembrie 2022, cantitatea de lapte de vacă pe care unităţile procesatoare au colectat-o s-a majorat cu 7,8%. În acest context, cea mai mare creşterea a producţiei s-a înregistrat la unt (+26,8%). La polul opus s-a situat producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare), cu o scădere de 1,2%.

Cantitatea de lapte brut importată de unităţile procesatoare a crescut, în luna decembrie 2023, cu 7,8% faţă de luna corespunzătoare din anul anterior.

De la o lună la alta (decembrie 2023 vs noiembrie 2023), unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,2%. Pe acest fond, cea mai importantă creştere a producţiei s-a înregistrat la unt (+33,5%), în timp ce scăderea cea mai mare s-a consemnat la producţia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut şi alte produse lactate similare), respectiv cu 10,5%).

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie