Alianța pentru Agricultură și Cooperare la Copa Cogeca, în discuții cu Comisarul European pentru Agricultură

Cele mai urmărite

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a fost reprezentată la întâlnirile Președințiilor, Prezidiilor COGECA și COPA, desfășurate la Bruxelles, în zilele de 21-23 februarie, în format fizic de către, Florentin BERCU – UNCSV și Marius Mihai MICU – PRO AGRO. Invitați la ședinta comună Copa-Cogeca au fost: Comisarul european pentru Agricultură Janusz WOJCIECHOWSKI și Esther de LANGE, Șefa de cabinet a Comisarului pentru Acțiune Climatică.

În cadrul reuniunii Președințiilor, COGECA Praesidium, COPA Praesidium, a ședinței comune a COPA și COGECA și ședința grupului de la Visegrad extins, delegația română a dezbătut și intervenit, pe cele mai recente poziții ale COPA-COGECA privitoare la: Impactul și efectele importului și tranzitului produselor agricole din Ucraina, ce soluții imediate se impun, necesitatea acordării derogărilor pentru 2024 pentru GAEC 6 și 7 (rotația culturilor) și găsirea unor soluții aplicabile până în 2027.

În cadrul Președinției COGECA au fost stabilite responsabilitățile pentru fiecare vicepreședinte pentru perioada 2024-2026, iar reprezentantul României, Florentin BERCU are atribuții pe următoarele domenii: Promovarea dezvoltării cooperative în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, Politica Agricolă Comună 2023-2027, Protecția plantelor, O piață unică puternică, și Cercetare, inovare și digitalizare.

Delegația română a avut următoarele intervenții în ordinea cronologică a întâlnirilor: Florentin Bercu, Director executiv al UNCSV- AAC și Vicepreședinte COGECA – „Ne confruntăm cu importuri de cereale și oleaginoase în cantități mari din Republica Moldova, care de fapt au origine Ucraina. La Vama Siret, punctul vamal cel mai important în relația cu Ucraina, nu a fost funcțional cântarul din 2021 până în prezent. Nu există o evidență a cantităților intrate și nu se aplică sigilii așa cum ar trebui, rezultând că statistica oficială este mult subapreciată față de realitate. Fac un apel la toate organizațiile naționale din cele 27 de state să susținem prin intermediul poziției publice a COPA COGECA ca în măsurile autonome cu Ucraina să fie completată lista produselor vulnerabile cu cereale și oleaginoase, întărirea mecanismelor existente de verificare și control și actualizarea prețului minim european garantat pentru Grâu, de la 102 euro la minimum 200 euro.

Este foarte important pentru continuarea activității fermierilor români și europeni să se găsească soluții pentru eliminarea condițiilor impuse de GAEC-uri începând din 2024 până în 2027, care nu pot fi respectate fie din prisma unor practici agrotehnice, condiții climatice sau situații de criză”.

Marius Micu, Vicepreședinte PRO AGRO – AAC și Vicepreședinte COPA – „Astăzi, mă văd nevoit să fiu direct, având în vedere că abordarea dumneavoastră domnule Comisar WOJCIECHOWSKI față de problemele fermierilor nu a fost satisfăcătoare. Astfel, întrebările fermierilor din România sunt următoarele:

Aș dori să știu care sunt planurile dumneavoastră în ceea ce privește măsurile referitoare la importurile și tranzitul produselor agricole din Ucraina.

Aveți soluții pentru anul acesta? Le implementați în timpul mandatului dumneavoastră sau amânați până în 2025, așa cum indică propunerile actuale? Veți extinde lista de produse cu cerealele si oleaginoase? Sunteți de acord cu stabilirea unor praguri pentru importuri pentru fiecare stat membru?

Este perspectiva dumneavoastră realistă în ceea ce privește echilibrul dintre pierderile suferite de fermieri și sprijinul financiar sau alte măsuri compensatorii indirecte, în contextul continuării liberalizării comerțului cu Ucraina? Câte miliarde de euro au pierdut fermierii din Europa? Care este cuantumul sprijinului acordat de Comisia Europeană?

Intenționați să acordați o derogare pentru GAEC 7 sau vom asista la ezitări similare celor întâmpinate în cazul GAEC 8? Veți ține cont de propunerile de simplificare cu privire la condiționalitățile de mediu primite din partea statelor membre?

Credeți că politica agricolă comună actuală și deciziile dumneavoastră sunt bine fundamentate în realitatea actuală?

Dacă nu vom primi răspunsuri clare la aceste întrebări sau dacă veți încerca să ocoliți subiectul, nu voi fi surprins, date fiind experiențele anterioare”.

Janusz WOJCIECHOWSKI, Comisarul european Agricultură – „Principalele probleme cu care se confruntă fermierii sunt efectele cauzate de produsele agricole din Ucraina si Green Deal prin intermediul PAC. Trebuie să ne gândim la viitor și la sistemul de sprijin al fermierilor noștri si al Ucrainei. Rusia a îndepărtat Ucraina de pe piețele africane. Trebuie să îi sprijinim pentru a se reîntoarce acolo, facilitând tranzitul produselor agricole să ajungă acolo. Concluzia Comisarului a fost că statele membre au aprobat acordul cu măsurile autonome privind produsele agricole din

Ucraina, menținând ca produse vulnerabile doar carne de pasăre, ouă și zahăr. Majoritatea măsurilor și acțiunilor care trebuiesc întreprinse țin de guvernele și conducerea statelor membre.

O să fac ceea ce ține de mine și o să susțin prelungim posibilității de acordare a ajutoarelor de stat de stat pentru fermieri, din bugetele naționale. Am terminat suma alocată măsurilor de criză la nivel european. Vreau să propun buget mai mare pentru PAC. Nu este suficient 0.4%, nu avem suficiente instrumente de criza și mai ales instrumente care să răspundă rapid. Agricultorii trebuie încurajați să lucreze mai bine, nu să îi obligam.

Văd următoarele posibile soluții pe condiționalitățile din PAC:

1. Nesancționarea fermierilor care nu pot implementa GAEC-urile în 2024;
2. Transformarea GAEC 1, 2, 4, 6, 7, 8 în ecoschema pentru a nu mai fi obligatorii până în 2027, iar pt GAEC 7 să fie introdusă o listă de culturi pentru care se permite cultivarea aceleași culturi pentru mai mulți ani;
3. Actualizarea prețului de intervenție minim garantat la grâu, respectiv creșterea de la 102 euro la minimum 170 euro”.

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie