Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim

Cele mai urmărite

Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 28 februarie – 5 martie 2024.

Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, centrul şi estul Munteniei, dar şi în sudul şi estul Transilvaniei, seceta pedologică fiind moderată, scrie agerpres.ro

„În general, temperaturile medii diurne din aer vor favoriza desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele nordice şi centrale, ritmurile vegetative vor evolua uşor mai lent. Totodată, în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, izolat se va înregistra repausul biologic.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în epoca optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (10-100%), iar culturile întârziate fenologic se vor afla la răsărire şi apariţia frunzei a treia (30-100%). Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge creşterea rozetei de frunze (6-11 frunze), pe toate suprafeţele cultivate. În general, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv”, spun agrometeorologii.

Speciile pomicole şi viticole îşi vor continua repausul biologic în cea mai mare parte a plantaţiilor. Local, pe terenurile cu expoziţie sudică, va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod, în special la soiurile timpurii de sâmburoase. Ca urmare, lucrările agricole specifice (arături, fertilizări faziale, tăieri în vii şi livezi, etc.) se vor efectua pe ansamblu normal, în majoritatea zonelor de cultură.

ANM a evaluat şi condiţiile de iernare ale speciilor de toamnă, analizând indicele termic specific perioadei 1 decembrie 2023 – 26 februarie 2024, respectiv cuantumul temperaturilor minime negative din aer, ce caracterizează anotimpul rece prin asprimea iernii.

Specialiştii ANM au publicat şi indicele de împrimăvărare, care reprezintă potenţialul termic al perioadei de trecere de la anotimpul de iarnă la primăvară pentru culturile agricole aflate în vegetaţie, în intervalul 1 februarie-10 aprilie, şi însumează temperaturile medii pozitive ale aerului. La încheierea perioadei de vernalizare (iernare), pentru reintrarea în vegetaţie a culturilor agricole este necesar un cuantum de temperaturi medii pozitive care să determine reluarea proceselor de creştere şi dezvoltare.

„La această dată se înregistrează o împrimăvărare târzie (100-200 ‘unităţi de căldură’), pe suprafeţe agricole extinse din Maramureş, Transilvania şi Moldova, local în nordul, vestul şi centrul Munteniei, estul Crişanei, nordul Olteniei, estul, nord-estul şi centrul Dobrogei, izolat sud-estul Banatului, ceea ce semnifică faptul că plantele nu au acumulat resursele termice pozitive necesare reluării vegetaţiei. În cea mai mare parte a Banatului, Olteniei, Dobrogei, Munteniei şi Crişanei, local în sudul şi sud-estul Moldovei, izolat nord-vestul Transilvaniei, se semnalează o împrimăvărare moderată (201-250 ‘unităţi de căldură’)”, potrivit ANM.

Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, pe suprafeţe agricole extinse ale ţării.

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie