Vasile Priceputu exportă lucernă și vrea să construiască o fabrică de nutrețuri combinate

Cele mai urmărite

Ministrul Agriculturii, Florin-Ionuț Barbu a efectuat săptămâna trecută, mai exact pe 7 martie 2024, o vizită de lucru la trei obiective de investiții din județul Brăila, printre care o fermă de procesare a lucernei. Aceasta este deținută de fermierul Vasile Priceputu, care exportă lucernă în țările arabe și care are în plan construirea unei fabrici de nutrețuri combinate.

A doua oprire a ministrului a fost la ferma de colectare, procesare, depozitare și comercializare a lucernei din zona Însurăței-Dropia, județul Brăila care aparține lui Vasile Priceputu.

În urmă cu doi ani, fermierul a pus bazele unei fabrici de deshidratare a fânului de lucernă, cu o capacitate de producţie de 25.000-45.000 tone/an. Valoarea totală a investiției ridicându-se la 3,6 milioane de euro, din care 1,8 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, investiția fiind realizată pe terenul deținut de societate.  

Obiectivul de investiții a fost finalizat cu ajutorul fondurilor europene, accesate prin sM 4.2 „Sprijin pentru investiţii în procesarea/marketingul produselor agricole” din Programul Național de Dezvoltare Rurală.  

Proiectul prevede achiziția a 85% din lucernă de la fermierii din zonele învecinate care o cultivă, iar antreprenorul asigură sămânța și inputurile fermierilor cu care colaborează.

Având în vedere că o mare parte din cantitatea de lucernă produsă și procesată este livrată către export, fermierul urmărește construirea unei fabrici de nutrețuri combinate care să deservească 50% capacități proprii de creștere a animalelor, cât și fermieri care activează în sectorul zootehnic.

În acest context, ministrul a afirmat că prin PNS se dorește finanțarea achiziției de animale, fapt ce va contribui la dezvoltarea și modernizarea zootehniei în România.

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie