Cezar Gheorghe: „Toți fermierii ar trebui să își ia un an de pauză, iar prețurile la cereale vor crește”

Cele mai urmărite

Toți fermierii din Europa ar trebui să își ia un de pauză de la agricultură. Iar, apoi vom asista la o creștere a prețurilor la cereale. „Este o idee nebunească” – a spus Cezar Gheorghe, analist expert și consultant al pieței cerealelor în cadrul emisiunii online „Dați vina pe Tudor”, de pe pagina de Facebook Sens & Contrasens în Agricultură – dar care este „un răspuns la ceea ce se întâmplă acum în piață”.

Invitat de jurnalistul Tudor Calotescu, în emisiunea de marți, 12 martie 2024, Cezar Gheorghe a menționat că ideal ar fi ca fermierii din toată Europa să nu mai pună nimic în pământ timp de un an, iar prețurile la cereale vor începe să crească. Tudor Calotescu a spus că el deja sfătuiește fermierii să nu mai investească mult în producție, să își limiteze consumul de îngrășămintele. Astfel, vor putea obține producții medii, la niște costuri mici și vor avea și ceva profit.

„Cel mai frumos lucru ar fi, dacă toată lumea ar putea suporta acest efort – e o idee nebunească – dar care presupune ca toată lumea să își ia efectiv un an de pauză. Toți fermierii din Europa, să nu mai pună nimic în pământ. Dar e greu să te bazezi pe unitate la nivel unuional, ca toți fermierii să facă acest lucru.

Un an, toată lumea stă. Și hai să vedem ce face lumea fără 133,65 milioane tone de grâu din UE, hai să vedem ce face lumea fără cele 18,3 milioane tone de rapiță, hai să vedem ce face lumea fără cele 10,1 milioane tone de semințe de floarea soarelui, 62 milioane tone de porumb. Să vezi cum cresc prețurile în acel moment.

Iar dacă urcă prețurile, nu o să coboare atât de repede. E o idee nebunească, dar este un răspuns la ceea ce se întâmplă în piață. Înghețăm ratele și stăm. Pentru că, efectiv decapitalizarea care se întâmplă astăzi la nivel global este rodul unei munci generate de Federal Reserved – când ei se <<luptau cu inflația>>, pe care tot ei au au generat-o, tipărind bani cu nemiluita în pandemie. Iar noua ni se vinde tot timpul povestea cu inflația, când aceasta nu e altceva decât o taxare nelegiferată la adresa propriului popor”, a zis Cezar Gheorghe.  

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie