„Legea arendei ar trebui să stabilească o chirie în funcție de gradul de fertilitate al terenului”

Cele mai urmărite

Legea arendei ar trebui să prevadă ca proprietarul de teren să primească o chirie pe teren în funcție de gradul de fertilitate al acestuia. În situația de față, prețurile de arendă practicate sunt destul de mari, terenurile rămân nelucrate, în schimb se încasează subvenția pentru acestea, a susținut Alexandru Baciu, președintele realeas al ACPTC Călărași și vicepreședinte LAPAR, invitat în emisiunea online „Dați vina pe Tudor!” de ieri, difuzată pe pagina de Facebook Sens & Contrasens în Agricultură.

„Consider că legea arendei este importantă. Doar că noi am stricat ceva bun și în loc, ori nu mai venim cu nimic, ori venim cu o struțo-cămilă. Această nouă lege a arendei nu este făcută de profesioniști în domeniul dreptului – am fost și noi prezenți în Comisie, dar nu s-a ținut cont de părerile fermierilor – și a fost respinsă pe litigii de procedură.

Legea arendei am legat-o de termen, fără să ținem cont de celelalte elemente la fel de importante. De exemplu, dacă tu ești proprietar de teren și vrei să mi-l dai mie în arendă, ceri o chirie pe acesta în condițiile în care are o cartare și o anumită clasă de productivitate.

Adică, arenda ar trebui stabilită în funcție de productivitatea terenului. Legiuitorul ar trebui să spună așa: pe grade de fertilitate, pentru că altfel s-a ajuns să se practice tarife foarte mari de arendă. Unii iau terenurile în arendă la aceste prețuri, nici nu le lucrează, dar își iau subvenția. Își iau câte 150-160 euro/ha, în condițiile în care nu investesc nimic. Reprezentanții APIA ar trebui să îi verifice pe cei care nu lucrează terenurile, dar își iau subvenție. Dar, nimeni nu îți cere factură că ai luat motorină, factură dacă ai tractor, factură dacă ai închiriat ceva de la altcineva. Plus că, 4,5 milioane ha de teren din România sunt pe persoană fizică”.

Cele mai noi știri

Companii mari din Qatar și Emirate, interesate să investească în zootehnie și procesarea românescă

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor şi reprezentanţilor celor mai puternice companii din Qatar şi Emiratele...

Articole din aceeași categorie